Аделіна за один день виросла на вісім сантиметрів. Допомогли їй у цьому диво-хірурги із Харківського інституту патології хребта і суглобів імені М. Ситенка АМНУ.

Вчені одного з вузів обласного центру свого часу дослідили стан хребта у дітей і студентів, котрі активно займаються спортом. Навіть серед плавців вони виявили чимало юнаків і дівчат з порушенням постави. До речі, ні вони, ні батьки, ні лікарі райполіклініки не знали про це. А що вже казати про підлітків, котрі не товаришують навіть з фізкультурою.

Статистика захворювання на сколіоз школярів невтішна — на нього страждають шестеро з кожної тисячі. Не всіх, на жаль, можна вилікувати, вдавшись до лікувальної гімнастики, плавання, консервативного лікування чи носіння корсета. Прогресуюча форма сколіозу (одна дитина на тисячу), що в масштабах країни становить уже серйозну цифру, потребує оперативного втручання.

На щастя, зросли шанси позбутися біди. І якщо б Квазімодо жив у наш час і потрапив до рук фахівців інституту патології — ми б захоплювалися його стрункістю.

У Харкові розробили систему фіксації хребта з допомогою титанових коригувальних конструкцій МОСТ. Вони відрізняються від відомих тим, що можуть рости разом з дитиною. А через 10—12 років металеві стержні видаляють.

Технологія співвітчизників не має аналогів. Важливо, що пацієнтами інституту є діти-сколіозники, які буквально через кілька днів після операції виписуються додому і живуть повноцінним життям. Вони не знають, що таке багатомісячна нерухомість, розробляння атрофованих м’язів та інвалідність. Є підприємство, яке здатне виготовляти необхідну кількість конструкцій. Тепер справа за малим —грошима на придбання хоча б 100 пристосувань на рік для дітей з незаможних родин. Багаті за себе платять, за бідних, на жаль, розкошелюватися зобов’язана держава.

Харківські вчені зробили понад тисячу операцій на хребті. Тих, хто її потребує, значно більше. І в інституті готові зменшити кількість хворих, якщо українська хірургія перейде на унікальні методи лікування, розроблені харківчанами, а в бюджеті передбачать на це кошти.

Харків.

На знімку: кандидат медичних наук, хірург від Бога Андрій Мезенцев з пацієнткою та її мамою.

Фото автора.