Із семи проектів пам’ятника Тарасу Шевченку у Вінниці журі не схвалило жодного. Так закінчився третій етап уже третього(!) конкурсу на краще скульптурне втілення Кобзаря

На створення пам’ятника у перші роки незалежності ініціативна група оголосила збирання коштів. Люди несли свої кревні. Скульптори працювали над проектами. Втім, достойних проектів не знайшлося, а куди поділися зібрані гроші, теж ніхто не знає. Поет би гірко сказав: «Ех, люде, люде...»

У 2003 році провели другий відкритий архітектурно-скульптурний конкурс. Тодішній голова журі, нині головний архітектор Вінниці Сергій Царенко каже, що незначна сума преміального фонду не привабила іногородніх митців. А з відібраних шести проектів вінницьких скульпторів достойного знову не знайшлося. Тоді міська влада ще не визначила місце встановлення пам’ятника. Учасники конкурсу нарікали, що через те їм доводиться працювати із зав’язаними очима. От і роботи вийшли не такі, як хотілося.

Утім, від ідеї не відмовилися. У грудні 2006-го обласне управління культури і туризму видало наказ «Про конкурс на кращий проект пам’ятника Т. Г. Шевченку у Вінниці». Визначили й місце для майбутнього пам’ятника — на площі Театральній. Там вже підготували постамент. За словами начальника названого управління Анатолія Левицького, збільшено преміальний фонд переможцю (30 тисяч гривень). На прохання земляків, журі очолив президент Академії мистецтв України Андрій Чебикін. У травні ц. р. під його керівництвом журі розглянуло 8 проектів п’ятьох учасників конкурсу. А кращого знову не визначено.

— Серед головних причин, — каже заступник голови журі, голова Вінницької обласної організації Національної спілки художників Леонтій Гринюк, — відсутність нових ідей, схожість з уже існуючими пам’ятниками...

Запропонували допрацювати проекти за два місяці. Одним це здалося замало, інші просто образилися й вимагали замінити журі. Дехто скаржився: мовляв, у Вінниці перепиняють шлях Шевченку! Влітку обіцяне продовження конкурсу не відбулося. Зате журі зібралося у жовтні. Разом з Андрієм Чебикіним з Києва приїхав академік, експерт архітектури Олександр Федорук.

Півтори години обговорювали проекти робіт. Як і раніше, переможця не названо.

— Я сам родом з Вінниччини і щиро хочу, щоб у Вінниці стояв хороший, достойний пам’ятник Кобзарю, — сказав Андрій Чебикін. —Йому встановлено багато пам’ятників. Важко при цьому не повторитися. А повторення в конкурсних роботах очевидні. Схоже, потрібні нові ідеї, якщо вінничани зайшли у глухий кут. Можливо, до участі у наступному конкурсі залучимо київських аспірантів, скульпторів зі Львова, Одеси, Харкова.Третю, заохочувальну, премію все-таки присудили вінницьким скульпторам Анатолію Бурдейному та Володимиру Овраху. Вінницькі скульптори ображені. Вважають, що їх недооцінили.

Вінниця.