Друга зустріч друзів

Футбол. Це була вже друга зустріч друзів: футболістів і їхніх прихильників. Цього разу організатори підготували справжню футбольну зону, на якій уболівальникам пропонувалося відчути себе «канонірами» — вони забивали м’ячі воротарям ФК «Арсенал» (Київ) Віталію Реві та Вадиму Деонасу. А потім самі ставали у ворота і відбивали удари нападників Євгена Селезньова, Сергія Закарлюки, Сільви Жоземара та Сендлея Сіднея Біто. Учасникам усіх конкурсів вручали призи від клубу «Арсенал».

На головній сцені в залі столичного Палацу спорту виступали популярні артисти: Альона Вінницька, групи «Бумбокс» і «Тік», після чого гриміла дискотека від DJ Kіrіll Doomskі! Вів програму популярний шоумен Ігор Пелих, який весь вечір не давав перевести подих гостям клубу, фанатам і організаторам шоу, пропонуючи участь у різних конкурсах. Футболісти активно спілкувалися з уболівальниками та гостями шоу і охоче фотографувалися з усіма бажаючими.

На прес-конференції, що відбулася в рамках шоу, тренер «канонірів» Олександр Заваров подякував журналістам за інтерес до життя клубу й відзначив: «Арсенал» вступив у період добротного футболу. Ми виграли три матчі поспіль (два в чемпіонаті та один у Кубку країни). Але справа навіть не в результаті, а в іншому, у рівні гри. Хлопці показують якісний, комбінаційний, цікавий футбол. Зустрічі за участю «Арсенала» збирають усе більше глядачів».

Віце-президент по зв’язках зі ЗМІ Володимир Кацман повідомив: «У команди також з’явився оновлений талісман — Каштанчик-супермен. Уже перший матч, на якому він підтримував команду, для «Арсенала» виявився вдалим. Він здобув перемогу».

Сім футів під кілем — це не про них

Мандри. Чайка «Спас» візьме участь у королівській трансатлантичній регаті ARC, організованій Лондонським королівським яхт-клубом. Перегони стартують 24 листопада з Канарських островів. Пункт призначення — острів Санта-Лючія у Карібському морі. На перехід через Атлантику учасникам вистачає, як правило, три тижні.

— Ми також плануємо вкластися у цей час, — запевняє отаман походу Роман Рось. — Для участі в регаті нам потрібно було доукомплектувати судно. Тому з Миколаєва виходимо дещо із запізненням. Раніше повідомлялося, що вихід «Спаса» був запланований на козацьке свято Покрови.

Щоб устигнути на початок трансатлантичних перегонів, перехід через Середземне море буде достатньо екстремальним. Кількість зупинок передбачити зараз неможливо, бо головне — встигнути до початку регати.

Капітан корабля Мирон Гуменецький: «На сто відсотків можна сказати тільки те, що ми заходимо в Стамбул, Афіни та на Мальту. Зупиняємося також у Барселоні і Малазі. До речі, в одному з цих іспанських портів плануємо зустрітися з Його Величністю королем Іспанії».

Як відомо, Хуан Карлос фанатично захоплений історією своєї країни і, зокрема, іспанського флоту. У нього навіть є величезна колекція копій історичних вітрильників. Мирон Гуменецький: «Нам буде про що з ним поспілкуватися, якщо він прийме наше запрошення відвідати чайку. Подаруємо йому макет козацького судна. Такого у його колекції ще, напевно, немає».

Під час цієї першої частини подорожі — переходу через Середземне море — співорганізатор проекту, агенція «Злато Скіфів», пропонує представникам ЗМІ долучитися до одного з етапів походу. Юрко Червінський, генеральний директор «Злата Скіфів»: «Пропонуємо випробувати себе у кількаденному переході на чайці. Буде можливість уповні відчути і задокументувати увесь екстрим походу. Оптимальною буде подорож уздовж іспанського берега — з Барселони до Малаги або перехід з Малаги на Канари через Гібралтар».

Наступним етапом подорожі стане перетин Атлантики у складі королівської регати. Незважаючи на всю свою нестандартність (однощогловий безкільовий вітрильник на веслах, із шістьма точними копіями старовинних гармат) чайка «Спас» планує перетнути океан за приблизно однаковий час з усіма надсучасними яхтами.

Окрім дуже стислих термінів (три тижні) екстремальності походу додають певні технічні особливості стародавнього судна. Зокрема, чайка не має кіля. Навіть кораблі Колумба для переходу через океан обладнувалися однометровим кілем. Та козацькі чайки, ясна річ, були безкільовими суднами. «Тому старе морське побажання про «сім футів під кілем», — жартує Гуменецький, — це не зовсім про нас».

Для довідки:

Судно збудоване групою ентузіастів за козацькими кресленнями і макетами XVІІ століття. У серпні чайка повернулася з походу в Батумі, піднялася Дніпром до Києва, а 24 серпня уже брала участь у святкуванні Дня незалежності України у Севастополі. Залога чайки «Спас» складається з досвідчених моряків, які присвятили справі вивчення, створення та випробування у морі традиційного козацького судна до десяти років життя. Декілька чоловік із команди спочатку ходили на чайці «Пресвята Покрова».