Цьогорічне народне волевиявлення навчило політиків нести пряму відповідальність перед власним народом. Таке переконання висловив Президент Віктор Ющенко стосовно офіційних результатів дострокових виборів і формування парламентської коаліції. Він також закликав виконати всі необхідні процедури для початку роботи нового парламенту. Глава держави наголосив, що згідно з Конституцією коаліція депутатських фракцій, до складу якої входить більшість народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради, офіційно формується з дня відкриття першого засідання парламенту.

БЮТ і «НУ — НС» представили Президенту свій спільний план дій і заявили про готовність сформувати більшість у парламенті. Глава держави цей намір підтримав, підкресливши, що демократичні сили взяли на себе відповідальність за розвиток ситуації і продуктивну роботу у вищому законодавчому органі.

Віктор Ющенко стверджує, що готовий на основі пропозиції коаліції винести на затвердження кандидатуру Прем’єр-міністра та кандидатури до складу Кабінету Міністрів. Він також нагадав політичним силам: суспільство очікує, що вже на першому засіданні Верховної Ради буде обрано нового голову парламенту, схвалено першочергові погоджені документи і призначено уряд. Тож послідовно, системно і швидко слід приступити до втілення головних завдань країни.

Президент закликав усіх членів парламенту виявити мудрість і відповідальність та застеріг від спроб зриву діяльності Верховної Ради. Державний керманич гарантував дотримання усіх прав опозиції. Вона матиме всі можливості для повноцінної роботи і контролю за діями влади. Віктор Ющенко упевнений, що на цих виборах переможених немає, а є перемога людей, усіх громадян України.