У рамках святкування 70-річчя області Миколаївському обласному музею імені В. Верещагіна передано після реставрації дві картини. Реалізовано черговий пункт довгострокової програми співробітництва Миколаївського глиноземного заводу, UK RUSAL і музею, що має назву «Відродження шедеврів». Представники Русалу передали в експозицію картини «Кав’ярня в Криму» Івана Айвазовського і «Спекотний день у горах» Мартіроса Сар’яна.

Програму «Відродження шедеврів» започатковано ще 2001 року. За цей час відреставровано унікальні полотна російських живописців, що зберігалися в запасниках музею: Федора Чумакова «Христос і багатий юнак», Івана Айвазовського «Пушкін на березі моря», Василя Верещагіна «Орли, або Забутий солдат» і «Покійницька турецького госпіталю», Василя Перова «Мисливці на привалі» і Олексія Боголюбова «Біля причалу». Всі картини одержали друге народження завдяки коштам, виділеним глиноземним заводом.

«Кав’ярня в Криму» — одна із ранніх у творчості Айвазовського. Під час її написання учневі імператорської Академії мистецтв у Санкт-Петербурзі виповнилося лише 22 роки. Молодий художник створив її на своїй батьківщині, у Феодосії, 1839 року. На картині — фрагмент місцевого узбережжя і турецька кав’ярня. За свою 168-річну історію полотно реставрували чотири рази. Завдяки реставратору, професору Національної академії образотворчих мистецтв Миколі Титову «Кав’ярня» знайшла свої початкові фарби і повернулася до життя.

Цікава також історія картини Мартіроса Сар’яна «Спекотний день у горах» (1926 р.), присвяченої його рідній Вірменії. Кілька років тому картина почала руйнуватися, — фарба відшаровувалася від полотна. Коли за реставрацію картини взявся Микола Титов, він знайшов під шаром фарби залишки насіння трав. Мистецтвознавці на цій підставі зробили два висновки — картину справді було написано з натури. А також удалося встановити точний час написання, аж до місяця, — липень або серпень. Дату підказало насіння.

У церемонії передачі картин музею взяли участь віце-прем’єр-міністр України Дмитро Табачник і заступник генерального директора UC RUSAL Олександр Лівшиц. Він відзначив, що «російська компанія з великою відповідальністю ставиться до партнерства. Це стосується не тільки економічної, а і соціальної та культурної сфер. Збереження спільних культурних цінностей, що належать Росії та Україні, зміцнює партнерські відносини і сприяє подальшому розвитку співробітництва наших держав».

Фото Олександра КРЕМКА (Укрінформ).