Цей почесний титул подарувала місту кафедра книжкової графіки та дизайну друкованої продукції Української академії друкарства, яка відзначає 90-ліття. На свято запрошено провідних фахівців мистецької освіти, представників видавництв.

Завідувач кафедри доцент Володимир Стасенко радіє доброму збігові: ювілей припав на проголошений Президентом Рік книги. Отож кафедра не обмежилася офіційними «уродинами», а взяла на себе шляхетну ношу промоцій її величності Книги. Ще в березні у Львові відбулася презентація дизайн-проекту унікального «Кобзаря». Уперше (!) від часів Івана Федорова підготовку видання здійснено «від нуля» — тобто проектування спеціального шрифту. Це — дітище єдиної в Україні школи з розробки друкарських шрифтів, що вже 20 літ функціонує на кафедрі під керівництвом Ярослава Куця.

На початку червня кафедра взяла участь у виставці «Дітям — книгу, державі — майбутнє» в Українському домі. Туди подали понад 400 ілюстрацій. Експозицію відвідали перші особи держави, дипломати. У вересні-жовтні тривала ретроспективна виставка професора кафедри Олени Кульчицької (1877—1967 рр.). Серед найяскравіших ювілейних подій — виставка видатного художника Василя Касіяна. Він у 1930—1937 роках завідував кафедрою художньо-технічного оформлення друкованої продукції.

Протягом вересня у Львові й Києві тривали виставки випускників кафедри — відомих художників Василя Семенюка, Тараса Дідули, Сергія Іванова. У рамках цьогорічного Форуму видавців відбулася виставка дипломних робіт. Більшість — це втілені у виробництво проекти: шрифтові розробки, ілюстровані видання, комп’ютерні ігри, анімаційні заставки, візуальна реклама та ін.

Нині у Львівській галереї мистецтв відкрито виставку творів випускників та викладачів кафедри — з робіт, що зберігаються у фондах галереї та приватних колекціях. А в Палаці мистецтв експонуються твори юнацтва. Тут відбудеться також показ студентських анімаційних фільмів.

Творчий доробок митців проаналізував у своїй монографії «Графіка в системі національної поліграфічної освіти: з історії Української академії друкарства» Володимир Стасенко. Днями книжка вийде в світ. До ювілею приурочено наукову конференцію. Фахівці підсумують досвід підготовки художників для видавничо-поліграфічного комплексу, говоритимуть про вплив визначних особистостей на формування вітчизняного соціокультурного простору.

Книжки та інша друкована продукція завдяки якісному оформленню мають неповторний вигляд, а отже — конкурентоспроможні. Тому видавництва сватають майбутніх дизайнерів, вихованців кафедри, заздалегідь — мало не з перших курсів. Поле для втілення найоригінальніших ідей — безмежне.

Львів.

На знімку: завідувач кафедри доцент Володимир Стасенко на виставці студентських робіт.

Фото автора.