Учора в Україні сумували за загиблими від вибуху газу в Дніпропетровську. Представники влади на всіх рівнях шукають винних. Президент вимагає, доручає, обіцяє. Майбутній прем’єр-міністр, здається, уже знайшла винних і звинувачує...

Тим часом справу розслідують 35 слідчих, котрі розглядають усі можливі версії — від терористичного акту до банального недогляду чи технічної несправності. Перша версія — про терористичний акт першою і відпала: у нас не один раз була нагода переконатися, що ми самі собі терористи.

Прокуратура області назвала причиною вибуху зношеність обладнання на газорозподільному пункті. За останніми повідомленнями, вже знайшли й «стрілочників» — за підозрою у службовій халатності. Негайно за чиїмсь (не пам’ятаю, чия то була начальницька вказівка) розпорядженням провадиться обстеження об’єктів газового господарства у Дніпропетровську. За повідомленнями Держпромнагляду, тут перевірено 19 таких об’єктів: інспектори виявили... 58 порушень вимог безпеки.

А це вже не аварія — катастрофа. Де гарантія, що в інших містах, на інших газорозподільних пунктах ситуація краща? Не хочу звинувачувати у халатності геть усіх працівників цієї галузі, але чи не так було з аварією в Алчевську: перевірити, усунути, покарати? Начебто до неї працівники відповідних служб комунального господарства не здогадувалися про іржаві труби. Тепер от перевірятимемо все, що пов’язане з газопостачанням. Ніби ніхто не відає, що обладнання, виготовлене ще за радянських часів, старе і потребує заміни. І не лише в газовій сфері.

Та якби справа була лише в обладнанні. Як сказала героїня одного з моїх інтерв’ю, наша проблема — в занепаді не економіки, а моралі. Саме так, бо крім службової відповідальності має спрацьовувати й совість. Хтось не перевірив вчасно обладнання на газорозподільному пункті в Дніпропетровську, махнув рукою на іржаві труби в Алчевську...

А скільки разів кожен з нас зустрічається з безвідповідальністю працівників буквально на кожному кроці: чиновник пообіцяв, але не виконав, у багатьох закладах громадського харчування прусаки бігають, як коні, водії грубо порушують правила дорожнього руху, двірники, як слід, не метуть, учителі так само не навчають, лікарі не лікують. І ще щастя, що їхня безвідповідальність не пов’язана з безпекою людей, що від неї не зриваються чорнобилі. Інакше у нас давно настала б атомна зима. Але хіба вибух у Дніпропетровську — менше лихо?

Недавно інформагенції оприлюднили дані зарубіжних досліджень: Україна посіла дев’яте місце у світі за кількістю підробок. Ніхто не знає, що ми їмо і п’ємо, що домішують і додають заповзятливі «підприємці» до харчових продуктів. Але хіба тільки туди? Днями з’явилося повідомлення: одна з найбільших компаній, що торгує будівельними матеріалами, в упаковках відомих зарубіжних фірм реалізовувала «розбавлені» суміші. Чий будинок рухне перший?

Тим часом деякі газети, котрі постійно стежать за розвитком подій у Дніпропетровську, пишуть про те, що тут розкрадається новий одяг з гуманітарної допомоги, призначений для постраждалих, а в лікарнях з них беруть гроші, хоч ліки вони мають одержувати безплатно...

Що з нами коїться?