Навіть порівняно з Росією ціни на плодоовочеву продукцію різкіше підскочили саме в нашій країні, де умови для її виробництва більш сприятливі. Аналітики щотижневика «Агроогляд: овочі та фрукти» прогнозують, що Україні доведеться закуповувати в Росії в зимовий період моркву, капусту і, можливо, деякі інші овочі. Картопля — єдиний продукт із нефруктової групи, ціна якого практично не підвищилася порівняно з минулим роком. Водночас капуста в середньому подорожчала на 73, цибуля — на 26, морква — на 81, печериці — на 25, буряк — на 70 відсотків. Вартість солодкого перцю і томатів зросла в 2,5 разу, огірків — у 2,3, а баклажанів — у 2,7 разу.

Не відстає від овочів і фруктово-ягідна група. Ситуація там трохи оптимістичніша, але перспективи не дуже вражають. Кавуни, сезон яких цьогоріч виявився дуже короткий, тепер продають у 2,7 разу дорожче, ніж роком раніше. Ціни на диню зросли на 60 відсотків. Нинішньому року незначне сезонне здешевлення спостерігалося хіба що на виноград, персики і черешню, виробництво яких зросло після неврожайного 2006-го. Яблука і груші теж тепер порівняно з минулим роком упали в ціні на 5—10 відсотків. Однак, на думку аналітиків, вони дорожчатимуть досить динамічно вже з грудня. У чому ж причина різкого зростання? Відповідь, зазначають експерти щотижневика «Агроогляд: овочі та фрукти», проста: після досить низьких цін на овочі в 2006-му очікувати їх подальшого зниження в нинішньому сезоні не варто. Адже минулого року фермери масово викидали або залишали на полях огірки, моркву, кавуни та інші овочі, котрі ніхто не хотів купувати навіть за цінами, які покривали б витрати на збирання. Іншим чинником стало надзвичайно спекотне нинішнє літо, яке негативно позначилося на врожайності та якості продукції. Натомість у Росії, котра розташована в більш прохолодному кліматі, вплив погоди, навпаки, виявився позитивним для одержання гарного врожаю.

Ситуація підігрівається і світовими тенденціями: ціна на харчові продукти у благополучній Західній Європі й Америці теж підвищилася. Одна з причин тут — біопаливо, яким не на жарт захопилися політики ЄС і США. Виробникам усього світу довелося значну частину зернових та олійних, а також цукру відправити на переробку для подальшого спалювання в двигунах внутрішнього згоряння. Цілком природно, що при цьому споживачі не відмовляються від м’яса, хліба, цукру й рослинної олії, як не хочуть відмовлятися від особистих автомобілів. За прогнозами, і наступного року можна очікувати чергового витка зростання цін. До того ж на всі продукти, адже зернові й олійні відбирають землю в тих-таки овочів. Іронія в тім, що саме ЄС і США більше за інших піклуються про викорінення голоду у світі. Однак унаслідок форсування на адміністративному рівні виробництва біопалива ці країни фактично зробили хліб, цукор і рослинну олію занадто дорогими для бідних країн.