Дніпропетровська трагедія: кількість жертв зростає

У день жалоби за загиблими дніпропетровцями жертв стало вже сімнадцять, з яких п’ятеро — діти. Але поки що встановлено особи лише десяти загиблих: Дарина Бірюкова, 14 років; Олександра Іщенко, 16 років; Богдан Троценко, 18 років; Світлана Єгорова, 20 років; Сергій Клейменов, 23 роки; Олена Петрушевська, 25 років; Вікторія Велика, 26 років; Ігор Костарьов, 34 роки; Олександр Васькевич, 42 роки; Людмила Велика, 53 роки.

До цього списку, що висить у коридорі СШ №76, щоденно приходять люди і стоять із запаленими свічками.

Нині на місці вибуху тимчасово припинено розбір завалів через небезпеку обвалу вцілілої стіни. Віце-прем’єр-міністр Андрій Клюєв повідомив: «У зв’язку з тим, що дуже багато плит та консолей, що нависають, ускладнена ліквідація наслідків цієї аварії. Тому з іншого боку будинку нині монтують баштовий кран, щоб розпочати демонтаж безпосередньо усього будинку».

Найгостріше нині питання — відновлення електро- та газопостачання. Обіцяли зробити це ще в понеділок, але з об’єктивних причин підключення затягується. У багатьох квартирах, за словами міського голови Івана Куліченка, всі ці дні немає господарів, а це означає, що не можна відстежували ситуацію із загазованістю. В. о. голови Дніпропетровської ОДА Віктор Бондар та перший заступник голови урядової комісії, міністр з питань надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич зустрілися з мешканцями будинку і обговорили питання надання житла.

— На сьогодні з держбюджету, обласного та міського бюджетів виділено на ліквідацію наслідків аварії майже 105 мільйонів гривень, — наголосив керівник області.

Тим часом СБУ спростувала будь-які припущення, що причиною трагедії став теракт. Основною версією залишається нестабільний тиск газу. Підтвердився і чорний «Міцубісі», про який казали очевидці: приїжджали генеральний директор «Дніпрогазу» Ігор Іванков, його перший заступник Максим Сорокін, які, щоб зменшити тиск у ГРП, закручували вентилі. Прокуратура Дніпропетровської області порушила кримінальну справу стосовно головного інженера та першого заступника ВАТ «Дніпрогаз» за службову недбалість, що спричинила тяжкі наслідки. Накладено арешт на рахунки та майно підприємства. У справі задіяно більш як 30 слідчих, у тому числі й київських, що їх відрядив на вимогу Президента України Генеральний прокурор Олександр Медведько.

Михайло СКОРИК.

Дніпропетровська область.

Кому біда, а кому...

Керівник МНС Нестор Шуфрич заявив, що дніпропетровські ріелтори необгрунтовано підвищили ціни на нерухомість після вибуху побутового газу в будинку на житловому масиві Перемога. Він заявив, що відбудеться зустріч з будівельними організаціями у присутності представників Служби безпеки України, міліції, прокуратури, податківці, на якій розглядатимуть зазначене питання. За словами міністра, у правоохоронних і контролюючих органів достатньо можливостей, щоб перевірити рентабельність ріелторських компаній та дати оцінку принципам їхньої діяльності, передає УНІАН. Водночас мешканці постраждалої багатоповерхівки звернулися до Шуфрича з проханням сприяти будівництву нового будинку. «140 сімей виявили тверде бажання жити разом», — сказав він. І повідомив, що необхідні зміни будуть внесені до постанови Кабінету Міністрів про виділення коштів для ліквідації наслідків вибуху. За його словами, влада Дніпропетровська надасть під будівництво будинку ділянку в центральній частині міста. За прогнозами фахівців, будівництво триватиме від восьми місяців до півтора року. Дві сім’ї вже купили квартири, а гроші всім охочим придбати помешкання самостійно будуть виділені протягом місяця.

Відкрито спеціальний рахунок

Ініціатором допомоги постраждалим від вибуху газу дніпропетровцям стала Тернопільська обласна державна адміністрація, працівники якої вирішили свій одноденний заробіток переказати на спеціально відкритий для цього рахунок. Голова облдержадміністрації Іван Стойко звернувся до органів влади на місцях, політичних партій, громадських організацій, бізнесових структур, мешканців краю з проханням допомогти тим, хто сьогодні цього гостро потребує.

Любов ЛЕВИЦЬКА.

Газ продовжує калічити і вбивати

На Полтавщині в селищі Супрунівка вибухнула газова котельня. Як повідомили в ОДА, персонал котельні та представники газової служби «запускали» два котли, що працюють від газу, починаючи опалювання 16-квартирного будинку. Пролунав вибух, унаслідок якого загинув інженер, інший робітник дістав тяжкі травми, від яких згодом помер у реанімації. Триває розслідування.

В одному з приватних будинків села Семаківці Коломийського району також вибухнув газ, коли господиня хотіла запалити в печі. Тож мама та її двоє дітей з термічними опіками рук і обличчя опинилися в лікарні, передає наш власкор Дарина НАЗАРЧУК.

Водночас голова Херсонської ОДА Борис Сіленков у прямому ефірі місцевої телерадіокомпанії висловив занепокоєння незадовільним станом прибудинкових газових мереж і попередив чиновників міськвиконкому про персональну відповідальність за можливі аварії: «За часи бездумного реформування житлово-комунального господарства в Херсоні майже втрачена система управління і контролю за експлуатацією комунікацій, зокрема прибудинкових газових мереж. Часта зміна структур, що обслуговують житловий фонд, призвели до того, що вже важко сказати, на чиєму балансі ці мережі і хто має за них відповідати». На думку керівника області, така ситуація є підставою для прокурорського реагування, щоб не сталася така трагедія, як у Дніпропетровську.

Співчуття і матеріальна допомога від донеччан

Для допомоги постраждалим мешканцям Дніпропетровська Донецька обласна рада та ОДА виділили 300 тисяч гривень. Голова обласної ради Анатолій Близнюк та голова обласної державної адміністрації Володимир Логвиненко висловили глибокі співчуття мешканцям регіону та родинам загиблих. Керівництво корпорації «Індустріальний союз Донбасу» прийняло рішення створити фонд матеріальної допомоги потерпілим. Розмір фонду становитиме мільйон гривень. Компанія закликала представників бізнес-структур узяти участь у наданні посильної допомоги дніпропетровцям.

Ліна КУЩ.

Чернівці переказали постраждалим п’ятдесят тисяч гривень

За розпорядженням міського голови Миколи Федорука, Чернівецька міська рада переказала постраждалим дніпропетровцям п’ятдесят тисяч гривень. Міський голова звернувся до громади з проханням теж відгукнутися на біду і висловив сподівання, що до акції допомоги долучаться й інші міста України. Водночас він нагадав газівникам та громадянам про чітке виконання правил експлуатації газових мереж.

Сергій СУЛИМА.

Фото Миколи МЯКШИКОВА (Укрінформ).