На Херсонщині садово-городні товариства охороняються не лише з суші, а й з води. Для цього міліціонери створили власний маломірний флот.

Потреба в охороні дачних садиб постала давно. Адже скільки разів її порушували ті, для кого клапоть землі служить чималим доважком до сімейного бюджету! Найбільше потерпають від крадіїв ті товариства, де є ознака цивілізації — електроенергія. Тут варварських набігів зазнають насамперед холодильники, телевізори, газові балони, інший домашній скарб, з якого можна вилучити хоч якийсь шмат металу. Та найспокусливішими для крадіїв є дюралюмінієві човни.

— Лише в нашому товаристві за минулий рік їх украли 16, — зітхає голова дачного кооперативу «Пінгвін» Анатолій Іванов. — Крім того, десятки телевізорів, холодильників, а вже садового реманенту, каструль, мисок, ложок — не злічити...

На часі завершення дачного сезону, але й після того, як припиниться навігація, до дачних ділянок можна дістатися човном чи баркасом. Крадіжки бувають і в розпал сезону, та з початком холодів розпочинається справжнє нашестя: охочі поживитися мало зважають на сторожів.

— Чотири катери для спеціального підрозділу утримуємо власним коштом, з бюджету грошей не просимо, — каже начальник УМВС області генерал Михайло Ясельський. — Відновили й використовуємо вже ненові судна, навчили персонал навичкам судноводіння. Налагоджуємо стосунки з головами товариств, активістами — одне слово, йдемо назустріч людям. Звичайно, міліцейський проект вигідний дачникам, для них він і створювався. Невелику частину коштів надали спонсори.

— Маємо намір укладати угоди з товариствами про охорону правопорядку, а за це вони переказуватимуть певну суму на пальне та утримання суден, — додає заступник начальника УМВС Олег Гапонов, — зможемо також придбати рації для сторожів, щоб у разі виявлення правопорушень вони могли тримати з нами зв’язок. Черговому підрозділу достатньо буде 10—15 хвилин, щоб дістатися до будь-якого дачного товариства.