На прес-конференцію народного депутата Олексія Кайди (на знімку) в Українському домі «Перемога» у Тернополі позичальників валютних кредитів прийшло набагато більше, ніж представників ЗМІ. 

Людей хвилює, як розраховуватися з банками при такому шаленому валютному курсі? За їхніми словами, у декого вже почали забирати будинки, не дають спокою колекторські фірми. На Олексія Кайду вони покладають великі надії, оскільки він наразі виконує обов’язки голови Комітету фінансово-банківської діяльності, а також очолює робочу групу з підготовки законопроекту про валютні позики. Народний депутат повідомив, що у Верховній Раді підготовлено ухвалу про заборону на відчуження майна позичальників до моменту врегулювання валютного курсу. Її подано на підпис Президенту.

— Загалом в Україні 17 тисяч проблемних валютних договорів, — каже Олексій Кайда. — Подано чотири законопроекти щодо врегулювання цього питання, ми хочемо звести їх до одного. На мою думку, відповідальність, чому так сталося, мають розділити самі позичальники, держава в особі Нацбанку і Мінфіну і комерційні банки. Будемо намагатися врегулювати питання і щодо діяльності колекторських фірм.

Щодо інших питань, то фракція ВО «Свобода», за словами народного депутата, вважає, що нинішня Верховна Рада не відображає сподівань народу і має бути розпущена. А поки цього не сталося, слід працювати без перерв і відпусток. Нові вибори повинні відбутися на пропорційній основі за відкритими списками, оскільки у зв’язку з ситуацією у Криму і на Сході вибори мажоритарників провести нереально. Відповідні законопроекти свободівці вже подали до парламенту. Антитерористичну операцію пора закінчувати, переконаний депутат. І не просто так, а вдало. «Ми готові сприяти цьому як на законодавчому рівні, — запевнив Олексій Кайда, — так і своїми активістами. Президентові треба допомогти, щоб якнайшвидше припинити ці військові дії. А ще ми вимагаємо закрити кордон з Російською Федерацією і ввести з нею візовий режим. Наполягаємо на прийнятті закону про люстрацію, а то вже вимоги Майдану почали забуватися. Я також за те, щоб зняти недоторканність з народних депутатів і суддів».

Тернопільська область.

Фото автора.