На цьому наголосив позавчора на прес-конференції суддя Конституційного Суду Іван Домбровський. Нині у КС перебувають подання стосовно третього і четвертого указів Президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради. За словами Домбровського, навіть якщо КС визнає ці укази неконституційними, то це жодним чином не вплине на результати проведених виборів.

Також у понеділок КС оприлюднив рішення, яким визначив долю законів, прийнятих Верховною Радою попереднього скликання і не підписаних Президентом. Зокрема, це стосується закону про тимчасові слідчі комісії, змін до закону про статус народного депутата. Відповідно до рішення КС новообраний Голова Верховної Ради повинен буде офіційно оприлюднити не підписані Президентом закони, вето на які було подолане двома третинами народних депутатів попередньої Верховної Ради і які не встиг оприлюднити попередній Голова Верховної Ради.

Зокрема, у рішення КС наголошується, що ч. 4 ст. 94 Конституції необхідно розуміти так, що діючий Голова Верховної Ради невідкладно офіційно оприлюднює і опубліковує закон, прийнятий Верховною Радою України не менш як двома третинами від її конституційного складу під час повторного розгляду і не підписаний та не оприлюднений Президентом протягом десяти днів, якщо попередній Голова Верховної Ради не вчинив таких дій. При цьому під невідкладністю оприлюднення мається на увазі офіційне оприлюднення і публікація закону в пріоритетному напрямі — раніше інших актів.