Одразу після зустрічі з главою держави Віктором Ющенком і після оголошення офіційних результатів виборів у секретаріаті Президента в присутності журналістів голова політради блоку «Наша Україна—Народна самооборона» В’ячеслав Кириленко та лідер БЮТ Юлія Тимошенко парафували угоду про створення демократичної коаліції. Раніше прес-служби політичних сил анонсували підписання угоди на вівторок. Як пояснила лідерка БЮТ, парафування відбулося через те, що «угода повністю підготовлена і не залишилося жодного неузгодженого пункту».

«Ми зробили висновки з багатьох процесів, які були в попередні роки. Ми твердо знаємо, що робити, ми твердо знаємо, як робити і з якою командою», — наголосила вона.

Остаточно документ буде підписано на першому засіданні новообраної Верховної Ради. «Точно така угода без змін буде підписана в перший день засідання Верховної Ради шостого скликання, як це передбачено Конституцією України і Регламентом парламенту», — відзначив В’ячеслав Кириленко. Він преконаний: підписана угода — це новий курс країни, оскільки програмна частина документа є головним і тим, що об’єднує обидві політичні сили. Водночас голова політради зауважив, що окремим пунктом зафіксовано неможливість створення коаліції з Партією регіонів і КПУ.

Лідери демократичної коаліції запевнили, що інтриг у питанні розподілу посад немає, і в угоді збережено принцип, за яким БЮТ пропонуватиме Прем’єр-міністра, а «Наша Україна—Народна самооборона» — Голову Верховної Ради. Однак перший ці прізвища почує глава держави, розгляне запропоновані кандидатури, прийме рішення і оголосить його громадськості.

Ознайомитися із змістом коаліційної угоди можна буде вже сьогодні. Принаймні Юрій Луценко пообіцяв, що вона «в середу буде на всіх наших сайтах». Оприлюднення документа відклали на день через жалобу в зв’язку з вибухом газу і людськими жертвами у Дніпропетровську.

Чи пристане до демократичної коаліції Блок Володимира Литвина, поки що невідомо. За словами Юрія Луценка, «сьогодні м’яч перебуває на полі команди Литвина, і в разі їх доброї волі демократична коаліція готова в офіційному порядку сісти за стіл переговорів». «Ми готові задовольнити їхні інтереси із спільної роботи на країну», — зазначив він і додав, що йдеться не про посади, а про спільний план дій з розвитку української держави.

Натомість Партія регіонів наполягає на своєму праві входити до правлячої коаліції. «Як переможці виборів, ми зробимо все належне, щоб у найкоротший термін сформувати таку ефективну коаліцію політичних сил у Верховній Раді, котра відображатиме інтереси максимального числа виборців», — йдеться у заяві, розповсюдженій прес-службою партії.

«Нехтування вибором українського народу неминуче призведе до руйнування економіки, громадянського миру і політичної стабільності в країні. Партія регіонів твердо наполягає на необхідності досягнення національного порозуміння з метою об’єднання народу України і створення ефективної влади. Ми закликаємо до цього всі справді патріотичні та відповідальні українські політичні сили», — зазначають регіонали.

Не відкидають вони і ймовірності неприйняття присяги кандидатами в народні депутати від Партії регіонів. Принаймні Юрій Мірошниченко відзначив, що такий сценарій став можливий завдяки прецеденту, створеному депутатами від БЮТ і «Нашої України». За його словами, це питання стане предметом внутріпартійного розгляду та обговорення, «однак уже тепер зрозуміло, що Партія регіонів не буде застосовувати інструментарій авантюристів задля політичної доцільності».

«Якщо наші опоненти діятимуть у правовому полі, дотримуватимуться усіх необхідних процедур та демонструватимуть повагу насамперед до закону — ми спокійно працюватимемо в опозиції, не надто переймаючись своїм статусом», — зауважив він.

Водночас Соціалістична партія не згодна з результатами виборів і заявляє про намір оскаржити їх у Вищому арбітражному суді. Про це повідомила голова Фонду держмайна, член Соцпартії Валентина Семенюк.

«Ми хотіли і хочемо почути від ЦВК пояснення, чому виборців у списках для голосування 30 вересня 2007 року стало майже на 3,5 мільйона більше», — заявила Валентина Семенюк. За її словами, «в Україні не було виборів, а був один великий бізнес-проект, і всі партії, котрі пройшли в парламент, — це клуби за інтересами, а не ідеологічні структури».

Однак «після того, що Президент Віктор Ющенко зробив із судовою системою, розраховувати на об’єктивне рішення ВАСУ особливо не доводиться», — зауважила вона. Звернення СПУ до суду зі скаргою на незаконність дій ЦВК «має стати попередженням на майбутнє», яке стосується передусім складання списків для голосування, переконана Валентина Семенюк.