Сьогодні в Україні оголошено день жалоби

У понеділок почали ховати загиблих внаслідок вибуху побутового газу в Дніпропетровську. За останніми даними, кількість загиблих сягнула 15 чоловік (з них 3 дітей), госпіталізовано 17 осіб (з них 3 дітей), двом потерпілим ампутовано кінцівки. У розшуку за заявами родичів перебувають 8 осіб (з них 2 дітей).

Уранці 13 жовтня стався вибух побутового газу в десятиповерховому житловому будинку по вул. Мандриківській, 127, що на житловому масиві Перемога-1. Третій і четвертий під’їзди цієї блочної чотирипід’їзної висотки «сіли», а 96 квартир перетворилися на купу залізобетонних уламків, поховавши під собою людей та майно. У цьому будинку в 160 квартирах зареєстровано понад 400 громадян.

Постраждали й дві сусідні дев’ятиповерхові житлові споруди, а також кілька приватних будинків, де не тільки повилітали шибки від вибухової хвилі, а й знесло дахи. Одразу припинилося газо- та електропостачання і в сусідніх житлових мікрорайонах другого та третього масивів, а це понад 5200 багатоквартирних і приватних будинків. На вулиці було плюс чотири градуси, а вночі — майже нуль. Коли верстався номер, без струму залишалося ще 17 будинків.

Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про виділення 90 мільйонів гривень на компенсацію збитків потерпілим.

Як було з’ясовано згодом, мешканці будинку телефонували до газової служби через незрозумілу їм поведінку газових плит у квартирах, які під час включення газової горілки «фонтанували» вогнем. Нібито відчували і запах газу. Але генеральний директор ВАТ «Дніпрогаз» Ігор Іванков згодом повідомив, що в його диспетчерській службі не зафіксовано жодного звернення того трагічного дня щодо витоків газу. Також дехто з мешканців нібито бачив напередодні вибуху біля газово-розподільчої колонки «Міцубісі» та трьох молодиків, які щось «регулювали». Правоохоронці мовчать. Отже, на сьогодні головна версія трагедії — некероване збільшення в газовій магістралі тиску в 20—50 разів. Прокурор області Володимир Шуба повідомив, що порушено кримінальну справу за ст. 196 Кримінального кодексу України за фактом необережного знищення або пошкодження майна й вже триває слідство.

Пошуки із загрозою для життя

Аварійно-пошукові роботи загрожують життю рятувальників. Через провисання залізобетонних плит і можливість падіння інших під’їздів, складно було діставатися до квартир, де ще кликали на допомогу. Але вдавалося рятувати. Завали, що закрили підходи до пошкоджених під’їздів, також не давали змоги активно включати потужні технічні засоби й доводилося працювати вручну. На місці події перебували голова облради Юрій Вілкул, міський голова Іван Куліченко.

— Ми вирішили негайно розселити постраждалих громадян у восьми готелях, забезпечити їх триразовим харчуванням, надати фінансову та медичну допомогу й усі без винятку одержать квартири, — заявив журналістам в. о. голови ОДА Віктор Бондар. —Створено оперативний штаб, де працює урядова надзвичайна комісія.

Потім тут з’явилися ще кілька штабів, зорганізованих, зокрема, БЮТ і «Громадою». Вони надавали, зокрема, психологічну та юридичну допомогу. До 147 дніпропетровських рятувальників із розшуковими собаками та 25 одиницями техніки долучилися фахівці Криворізького та Марганецького воєнізованих гірничорятувальних загонів МНС України, шахтарі-рятувальники з Павлограда, працівники ДАІ, ДПС, вибухотехніки облУМВС, внутрішні війська зі своєю потужною технікою, УСБУ та 60 медиків «швидкої допомоги» з центру екстреної медицини катастроф, співробітники облавтодору, комунальних служб та бійці від ГУ МНС України в Запорізькій області. До речі, у руїнах знайдено та заактовано 99,5 тисячі гривень та 20 тисяч американських доларів.

Постраждалі вимагали від прем’єра письмових гарантій одержання житла

У Дніпропетровськ за дорученням Президента України Віктора Ющенка прибув прем’єр Віктор Янукович і міністр палива й енергетики Юрій Бойко. Керівник уряду озвучив цифру екстреної допомоги в 5 мільйонів гривень з держбюджету, куди долучаться 3,5 мільйона з міського та один мільйон — із обласного. Під час зустрічі прем’єра з постраждалими вони блокували його вихід із приміщення оперативного штабу, вимагаючи надати письмове підтвердження про гарантії держави в одержанні ними житла.

— Моя сім’я залишилася без нічого, і як нам жити далі, — витирає сльози Ганна Іванівна. — Ми боїмося, що про нас забудуть після цього лиха.

Лідерка БЮТ Юлія Тимошенко також з’явилася на місці трагедії та заявила, що передача державою таких важливих структур, як «Дніпрогаз» у приватні руки є невмотивованою, бо ті намагаються не вкладати коштів у розвиток, а лише економити їх на технологічному забезпеченні та обслуговуванні газових систем. Вона переконана, що їхню роботу треба ретельно унормувати законодавчими актами, або повернути в руки державі. Розслідування кримінальної справи пообіцяла контролювати.

Триває розбирання завалів, вивезення бетонних уламків, яких там залишилося майже 2000 тонн. Журналістів насторожує відсутність та дозованість інформації, бо її двічі на день озвучує лише пан Шуфрич як член урядової комісії. Зазвичай в загальних рисах, без будь-якої конкретики про реальний стан. Тож усі посадовці, до котрих ми звернулися в міській раді, категорично відмовилися надати свої коментарі про ведення рятувальних робіт.

Дніпропетровська філія банку «Кредит-Дніпро» виділила 100 тисяч гривень на ліквідацію аварії та відкрила спеціальний накопичувальний фонд допомоги потерпілим. ВАТ «Ощадбанк» також відкрив банківську лінію допомоги. Ось її реквізити: «Фонду допомоги постраждалим від вибуху газу по вулиці Мандриківській» в Дніпропетровському обласному управлінні ВАТ «Ощадбанк» — рахунок 260083015278, код банку 305482.

Дніпропетровська область.

Фото Миколи М’ЯКШИКОВА (Укрінформ).