У Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України», яким пропонується продовжити дію норм, спрямованих на підтримку вітчизняного книговидання (реєстр. №4056а).

Річ у тім, що Податковим кодексом встановлено дві категорії податкових пільг для суб’єктів видавничої справи: постійні та тимчасові. І проблема в тому, що вже 1 липня збігає термін дії тимчасових пільг, що негативно сприймається в середовищі книговидавців.

У зв’язку з цим автори законопроекту, народні депутати В’ячеслав Кириленко, Олександр Доній, Леся Оробець, Андрій Шевченко, Юрій Сиротюк та інші, зокрема, пропонують статтю 154 Податкового кодексу доповнити новим положенням про те, що від оподаткування звільняється прибуток видавництв, видавничих організацій, підприємств поліграфії, розповсюджувачів книжкової продукції, отриманий ними від діяльності з виготовлення на території України книжкової продукції та розповсюдження книжкової продукції, виробленої в Україні, крім продукції еротичного характеру. Заощаджені у такий спосіб кошти мають бути спрямовані виключно на створення чи переоснащення матеріально-технічної бази книговиробництва, збільшення обсягу виробництва, запровадження новітніх технологій тощо.

Також пропонується доповнити статтю 197 кодексу словами «та виготовлення», що дасть змогу звільнити від оподаткування податком на додану вартість саме виготовлення книжкової продукції, а не тільки її постачання, оскільки договори поставок не використовуються видавцями на практиці. А задля захисту вітчизняного ринку від надмірного імпорту російської книги (за експертними оцінками, нині він становить майже 80 відсотків вітчизняного ринку), пропонується припинити хибну практику застосування пільг зі сплати ПДВ до імпортної російської книги.

На думку книговидавців, припинення тимчасового режиму пільгового оподаткування без вдосконалення норм, які передбачають постійні пільги, спричинить скорочення обсягів випуску книг, гальмування розвитку вітчизняної книговидавничої галузі, значне підвищення цін на книжкову продукцію, що зробить її менш доступною для населення України.

Автори законопроекту звертають увагу, що практика підтримки книговидавничої справи шляхом податкового стимулювання застосовується у таких країнах, як Франція, Велика Британія, Норвегія, Канада, Швейцарія, США, Японія, Італія, Австралія, Польща, Чехія. А в сусідній Росії саме завдяки своєчасній податковій підтримці книговидання стало однією з найпотужніших галузей економіки.

До того ж ці потенційні втрати бюджету також буде компенсовано за рахунок збільшення обсягів випуску книжкової продукції, поліпшення економічного і технологічного стану видавничо-поліграфічної галузі, збільшення робочих місць та відповідних відрахувань до державних цільових фондів.

Один з авторів законопроекту, народний депутат Олесь Доній повідомив, що про завершення терміну дії пільг йому стало відомо під час засідання міжвідомчої комісії з питань сприяння розвитку вітчизняного книговидання та книгорозповсюдження. «З’ясувалося, що 1 липня цього року завершується термін дії пільг для українського книговидання, тому сьогодні важливо технічно встигнути з їхнім продовженням. Уже зараз ми знайшли розуміння принаймні з боку гуманітарного блоку уряду. Коли я порушував це питання під час останньої погоджувальної ради, то також отримав підтримку представників різних фракцій. Тому тепер важливо суто технічно встигнути включити цей законопроект до порядку денного та до 1 липня ухвалити його в цілому», — сказав парламентарій.

ФАКТ

Про які суми податкових пільг йдеться? За даними Міндоходів, втрати бюджету за податком на прибуток за рік становлять майже 35 мільйонів гривень. Однак якщо ці пільги не продовжити, то собівартість виготовлення книжкової продукції збільшиться на 20—25 відсотків, що призведе до зростання кінцевої вартості на 30—50 відсотків. А це означає, що тільки у 2014 році на випуск книжок за умовами держ-замовлення з бюджету потрібно буде додатково виділити близько 150 мільйонів гривень, що фактично дорівнює сумі втрат держбюджету з податку на прибуток та ПДВ.