Щороку, на другий після храмового свята день, мешканці Великої Яблуньки йтимуть хресним ходом до відновленого джерела.

Про Оконські джерела, які щосекунди піднімають із земних глибин понад сто літрів кришталево чистої води, «Голос України» писав не раз. У нашому краї вони не поодинокі. Бувало, що джерела прокидалися в найнесподіваніших місцях. В Оконську є стара хата, де підземна вода забила просто з-під печі.

Було таке джерело і в селі Велика Яблунька, що за п’ять кілометрів від Оконська. Та влітку 1944 року червоноармійці кинули туди декілька гранат. І водограй завмер. Не скоро воно пробачило людям злий вчинок. Та повернутися в первісній красі і силі воно вже не змогло. Місцина довкруг стала заболочуватись.

Змінити ситуацію взявся довжицький сільський голова Іван Ткачук. Його підтримала громада села Велика Яблунька. По допомогу звернулися до начальника Маневицького райуправління водного господарства Миколи Остапця. До доброї справи пристав начальник Волинського облводгоспу Юрій Бахмачук. Саме Юрій Йосипович перший в Україні ще 2004 року запропонував розпочати відновлення й окультурення старих джерел. Їх в області врятовано від затухання майже двадцять. Ось і у Великій Яблуньці 28 вересня, на другий день після храмового свята Воздвиження Чесного Животворящого Хреста, освятили ще одне впорядковане джерело.

Того дня вся вулиця була встелена квітами — аж до джерела. Освятив його настоятель Хрестовоздвиженського храму села Яблунька отець Іоанн.

— Такі джерела у нас ще називають криничками, — розповідає старожил Великої Яблуньки Анастасія Старко. — Криничка ніколи не забруднювалася, бо з неї до річки Оконки витікав потічок. Коли джерело на декілька років згасло, село ніби втратило рідну душу. І ось сьогодні така радість прийшла до нас.

Оглядаю криничку. Працівники Маневицького управління водного господарства поглибили її ложе, обгородили, звели альтанку, на потічку зміцнили береги, збудували місток.

Слухаю розповіді місцевих жителів Матвія Сцьоби, Оксена Медведюка, Миколи Філюка. Останній знайшов посудину, щоб і я міг набрати джерельної води. Спасибі йому! А Оксен Медведюк показав місце, де раніше була криничка. Це заросла травою яма. А колись у неї навіть пірнали з дерев сільські хлопчаки.

Води з джерела тече більше, ніж раніше, зазначають селяни. А ще кажуть, що за своєю чистотою і смаком яблунська вода перевершує навіть знамениту оконську.

— Ви бачили, які радісні були обличчя дітей, що прийшли сюди, — ділиться сільський голова Іван Ткачук. — Вони запам’ятають цей день на все життя. І дітям та онукам потім розкажуть. Відтепер завжди на Водохреще і на другий день після храмового свята йтимемо до кринички хресним ходом.

Велика Яблунька

Маневицького району

Волинської області.

На знімку: першими освячену воду набирає яблунська дітвора.

Фото автора.