Учора відбулося засідання Консультативної ради з питань ювенальної юстиції при Інституті законодавства Верховної Ради України, під час якого було представлено Концепцію створення та розвитку системи пробації в Україні. На засіданні, крім представників Верховної Ради, центральних органів виконавчої влади, Верховного Суду України, були присутні представники міжнародних організацій, а також посольств європейських країн. Зокрема, представник дитячого фонду ООН в Україні Джеремі Хартлі у своїй доповіді наголосив на необхідності співпраці ЮНІСЕФ з урядом України, а також зазначив, що Україна повинна дотримуватись мінімальних стандартних правил ООН щодо заходів, не пов’язаних з позбавленням волі.

Концепцією вперше визначено поняття «пробація» як комплекс наглядових, соціальних, виховних та профілактичних заходів, які застосовуються за рішенням суду до осіб, винних у вчиненні злочинів невеликої та середньої тяжкості.

Ґрунтується концепція на світових та європейських стандартах, а її реалізація пов’язана з гуманізацією кримінального судочинства, реформуванням правоохоронної системи та системи виконання покарань, котрі, як неодноразово підкреслювалося на засіданні, мають бути зорієнтовані на міжнародні та європейські стандарти і максимально налаштовані на застосування покарань, які не передбачають позбавлення волі.

Що найголовніше — соціальна користь пробації полягає в тому, що її впровадження дасть можливість залишити в суспільстві осіб, які не є закоренілими злочинцями, а в разі застосування пробації до неповнолітніх порушників виникає можливість якомога раніше спрямувати їхнє життя в законослухняне русло та прищепити повагу до закону і правил життя в суспільстві. До речі, вирішенню проблем дитини-правопорушника в концепції приділено значну увагу.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.