Куди «витягнуть» Смілу

Якісне утримання житлового фонду, стабільна робота комунальних підприємств, сучасні системи водопостачання та водоочищення — ці та інші насущні питання життєзабезпечення городян вивчала делегація міста Сміли в Польщі. Давні друзі смілян з міста-побратима Кендзєжин-Кожле охоче поділилися досвідом утримання міського господарства, здобутками у соціальній та культурно-спортивних сферах.

Смілянський міський голова Андрій Колісник та президент Кендзєжин-Кожле Вєслав Фонфара підписали довгострокову угоду про співпрацю. Тепер побратими не лише обмінюватимуться делегаціями та братимуть участь у святкових заходах. Польські партнери допомагатимуть «витягнути» Смілу в Європу. Для цього до міста на Тясмині приїдуть фахівці з менеджменту та комунального управління, велика група підприємців Кендзєжин-Кожле. Вони дадуть, зокрема, рекомендації, як наповнити скарбницю Сміли. Адже нині польське місто, котре за розмірами і промисловим потенціалом схоже на українського побратима, має учетверо більший бюджет.

Лідія ТИТАРЕНКО.

Черкаська область.

Керівники районів-боржників постраждають матеріально

На виїзній нараді з головами райдержадміністрацій та міськими головами в. о. голови Миколаївської облдержадміністрації Олексій Гаркуша зазначив, що тих керівників районів, у яких зростають борги із зарплати, позбавлять місячних премій.

Як повідомила начальник головного управління праці та соціального захисту населення Ольга Сивопляс, у серпні цього року заборгованість загалом скоротилася по області на 6,7%, а порівняно з початком року — на 35,8% (майже на дев’ять мільйонів гривень). Повністю ліквідовано борги на економічно активних підприємствах Арбузинського, Баштанського, Березанського, Єланецького та Очаківського районів. Скорочено також борги в 11 районах та містах Южноукраїнську та Первомайську. Темпи скорочення боргу перебувають в межах 63,9 — 1,6 відсотка. Найбільші вони у Вознесенському районі, найнижчі — у Братському та Снігурівському.

На жаль, не забезпечено скорочення боргу у Врадіївському та Казанківському районах; допущено зростання заборгованості у Жовтневому районі та містах Миколаєві й Очакові. Протягом січня-серпня цього року найбільше зросла заборгованість на підприємствах Новоодеського (на 47,5%), Жовтневого (на 32,9%), Врадіївського (на 27,4%), Снігурівського (на 26,8%) районів та міста Первомайська (на 32,5%). Загалом заборгованість на 76 економічно активних підприємствах сягає 9,2 млн. грн.

Є вона і на 22 підприємствах, де триває процедура досудової санації та банкрутства: загальна сума боргу — 2,4 млн. гривень, з них на 10 економічно активних підприємствах-банкрутах — 1,7 млн. гривень. Таким чином, борг із виплати заробітної плати загалом по області з урахуванням економічно неактивних підприємств становить 15,98 млн. грн.

За результатами роботи головного управління, як повідомила Ольга Сивопляс, до правоохоронних органів направлені подання на 93 керівників підприємств, а 220 протоколів — до суду про адміністративні порушення з приводу невиплати заробітної плати. На 20 керівників заведено кримінальні справи. За словами начальника головного управління Пенсійного фонду Олени Сичугової, ті самі райони, які мають борги із заробітної плати, не розраховуються і з Пенсійним фондом.

Виступаючи на нараді, голови районів, які зазнали критики, повідомили про окремі дії адміністративного впливу на боржників. Втім, Олексій Гаркуша відзначив неефективність таких дій. Він нагадав про необхідність застосування всіх законних методів впливу на керівників тих підприємств, що не виплачують заробітну плату своїм працівникам: «Адже, — наголосив керівник області, — більшість з тих, хто начебто не може виплатити зарплату, їздять на дорогих авто та є людьми далеко не малозабезпеченими. А в результаті діяльності таких горе-керівників страждають люди, які переносять своє невдоволення на владу».

Олексій Гаркуша зазначив, що керівникам тих райдержадміністрацій, в яких допущено зростання заборгованості із заробітної плати та до Пенсійного фонду, не виплатять премії. А у зв’язку з тим, що один з найбільших боржників є КП «Міжнародний аеропорт «Миколаїв», облдержадміністрація розгляне питання про звільнення керівника цього підприємства. На цій нараді відповідним службам доручено дієвіше інформувати населення про існування підприємств-боржників, активізацію роботи з виконання судових рішень з виплати заборгованої зарплати в судовому порядку, про те, як розглядаються на сесіях міських та районних рад питання, пов’язані з боргами.

Олена ІВАШКО.

Миколаївська область.