Чи можна поєднувати вибори до місцевих рад із парламентськими та президентськими? Як змінилися симпатії киян? Які перспективи діяльності новообраної Київради та міського голови? На ці запитання намагалися знайти відповіді учасники — народні депутати України, новообрані депутати Київради та експерти — круглого столу на тему «Результати виборів у Києві: перемога киян чи політиків?».

Народний депутат України Олесь Доній (депутатська група «Суверенна європейська Україна»), голова Центру досліджень політичних цінностей —головним позитивом назвав те, що, нарешті, вибори у столиці відбулися і до Київради не пройшли ліві сили. Однак аргумент, мовляв, поєднання загальнодержавних і місцевих виборів — це економія бюджету, парламентарій вважає неправдивим, адже гроші все одно використовують на друк агітації, виборчих бюлетенів. Але рівень зловживань на одночасних всеукраїнських і місцевих виборах може бути значно більшим, аніж економія коштів. Особливістю нинішніх виборів у столиці 

О. Доній назвав те, що кандидати мало зустрічалися із виборцями, хоча до Київради балотувалося понад півтори тисячі кандидатів. Парламентарій висловив подив з приводу того, що на сайті Київської територіальної виборчої комісії досі не оприлюднено офіційні результати виборів до Київради і відсутні відомості з дев’яти округів.

Народний депутат Олександр Бригинець (фракція «Батьківщина») переконаний, що у Києві треба проводити вибори лише за партійними списками, бо у мажоритарних округах мали місце факти фальсифікації і підкупу виборців. На його погляд, президентські вибори дуже давили на столичні вибори — люди виходили з того, що в країні треба закінчити війну, тож голосували за Порошенка і Кличка, які уособлювали Майдан. Так само і до Київради прийшли партії лідерського типу, окрім «УДАРу», ще й партії Лесі Оробець, Анатолія Гриценка, Олександра Омельченка, Андрія Садового, і люди голосували не за партію, а за лідера. Водночас О. Бригинець прогнозує: незважаючи на те, що «УДАР» має 80 відсотків голосів у Київраді, такої безумовної більшості, як у Черновецького, у Кличка не буде. Нинішні вибори до Київради депутат вважає «розгоном» перед наступними виборами 2015-го, адже нинішній склад пропрацює лише 500 днів.

Депутат Київради від «УДАРу» Анатолій Велімовський також висловив думку, що 70 відсотків киян голосували не за кандидатів по мажоритарних округах, а за політичні сили, які вони представляли. Це підтвердило те, що майже в усіх мажоритарних округах перемогли представники «УДАРу». Позитивом він вважає те, що зі старої Київради до нової обралися лише 17 депутатів, а 112 депутатів — нові обличчя. Депутат Київради від «Батьківщини» Ігор Луценко, зауважив, що на київських виборах були фальсифікації. На його погляд, щоб на місцевих виборах особистості переважали над партійною бюрократією, треба змінювати законодавство і виборчу систему, запровадивши відкриті партійні списки. І. Луценко спрогнозував, що Київрада не підтримуватиме рішення в інтересах олігархів, але можливе блокування ініціатив з відновлення соціальної справедливості. На думку політика, контрреволюція у Києві проходитиме не на рівні Київради, а на рівні виконавчої гілки влади, через люстрацію.

Політолог, експерт корпорації «Гардаріка» Костянтин Матвієнко також переконаний, що будь-які різнорівневі вибори не можна поєднувати у часі. На нинішніх виборах кияни голосували не за кандидатів, а за політичний бренд, відзначив експерт. Водночас він застеріг, що бренд — річ небезпечна, бо постає питання якості виборчого списку. У мешканців столиці вже виникло багато запитань щодо депутатів від «УДАРу», деякі з яких є старими обличчями з «молодої команди Черновецького». Прогноз політолога — нинішня Київрада є перехідною. І серед найважливіших її завдань на 500 днів — ухвалення статуту столиці, генерального плану міста.