На запитання «Голосу України» відповідає виконавчий секретар психіатрів України, директор правозахисної недержавної організації Українсько-американське бюро захисту прав людини Семен ГЛУЗМАН.

1. Яка коаліція може бути сформована в новій Верховній Раді?

2. Чи буде під час політичних домовленостей стосовно створення парламентської коаліції і розподілу посад розіграно так звану «золоту акцію»?

3. Чи можливе створення широкої коаліції?

1. Я далекий від професійної політики і давно вже зрозумів, що переважна більшість наших політиків — розмножені клоном. Вони всі однакові, і не важливо, якою мовою вони говорять і яке в них минуле. Але, на мій погляд, процеси, що нині відбуваються, з одного боку, позитивні, бо народ України бачить їх краще, вони стали прозорішими. А в зв’язку з тим, що вони стали прозорішими, очевиднішою для більшості стала неспроможність політиків, моральна і професійна. Ми повинні розуміти, що люди, яких ми вкотре призначили собі керувати нами, не дуже хороші менеджери і не дуже чесні люди. Адже бачимо, як їм доводиться порушувати те, про що вони зовсім недавно говорили: обіцяли, що з тими не сядуть за стіл і не підуть, а сідають і йдуть активно, аби владу одержати. Але, з другого боку, це погано. Звичайно, бажано, щоб у нас було так, як у Данії або Голландії, але ми тільки вчимося демократії. Навчитися демократії за підручником неможливо. Чи вийде спільна команда-коаліція? Сумніваюся, що вийде надовго, бо всі безвідповідальні, і кожен буде думати не про країну і результати, а про те, як допомогти власному бізнесу і друзям у бізнесі, клану, які ще речі для себе зробити, а не для нас, мільйонів людей. Тому нас ще чекає багато чого. Але найважливіше, що в нас попереду немає того, що є в Росії — в нас є кілька груп, які відкрито б’ються між собою, але дуже добре, що вони б’ються не з нами, а між собою.

2. Мені це незрозуміло — не бачу я ніякої «золотої акції». Я сформулював би запитання інакше: а коли це скінчиться? Це небезпечно. Чому починають знову в це грати? Адже є ще 46 мільйонів населення, життя яких залежить від того, як вони розкладуть акції — «дерев’яні», «золоті» чи «діамантові».

3. Незважаючи ні на що, для країни було б добре широка коаліція. Але не упевнений, що це вийде. Я не вірю в характер та інтелектуальні здібності Президента, що він зуміє створити й утримати. Президент, із правової точки зору, не повинен втручатися в процес створення коаліції. А з точки зору реалій, він зобов’язаний супроводжувати цей процес. Але в Президента вже немає такого авторитету не тільки серед народу, а й політиків. По-друге, він теж буде дотримуватися якихось своїх інтересів, а ось це жахливо — що він не буде дотримуватися моїх і ваших інтересів. Він уже себе проявив не як Президент всієї України, а Президент однієї її частини.

Широка коаліція в моєму розумінні — це не призначення від комуністів міністра охорони здоров’я або від соціалістів міністра транспорту, а призначення людей, котрі можуть бути цими міністрами, зважаючи на їх освіту, життєвий досвід. Це технічні міністри, міністри мають бути не політиками, а професіоналами. На жаль, у нас дотепер немає інституту державних секретарів у міністерствах. Але професійні міністри є. На мій погляд, наприклад, Михайло Папієв. Звичайно, він не ідеальний міністр, але й уряд не ідеальний, і країна не ідеальна. Може, я кажу, як мрійник, але, на мій погляд, широка коаліція має бути створена не на базі «ми хочемо цього, а ми — того». Адже коли знову прийдуть люди від партії, вони будуть зацікавлені в дотриманні інтересів певного клану, а не в розвитку галузі — транспорту, економіки, охорони здоров’я. Не можна так знущатися з країни.

Записала Юліана ШЕВЧУК.