Минулої суботи лідери БЮТ та НУ-НС так і не подали угоду про коаліцію в секретаріат Президента. А вчора Віктор Ющенко зустрічався з Юлією Тимошенко, Юрієм Луценком та В’ячеславом Кириленком.

* * *

Коаліцію між БЮТ і НУ-НС, найімовірніше, буде створено, але проіснує вона недовго, до січня—лютого 2008 року. Про це заявив народний депутат України, перший секретар Кримського рескому КПУ Леонід Грач. «Прихід Юлії Тимошенко на посаду Прем’єр-міністра — це кінець політичного майбутнього Віктора Ющенка», — переконаний Леонід Грач.

* * *

«Сильна опозиція, якою буде Партія регіонів, має право вимагати до себе особливої уваги. «Наша Україна—Народна самооборона» і БЮТ готові віддати ПР як опозиції посади Першого заступника глави парламенту, віце-прем’єра, заступників міністрів і голів обласних адміністрацій з контрольною функцією», — заявив лідер блоку «Наша Україна—Народна самооборона» Юрій Луценко.

За його словами, звернення Ющенка було спрямоване на чітке розв’язання двох завдань. «По-перше, створення парламентської більшості, а по-друге — побудову конструктивних взаємовідносин з парламентською опозицією. Перше і друге завдання ми вирішили», — наголосив він.

Водночас Луценко зазначив, що Литвин має прийняти рішення, де він, і зробити це якомога швидше. «Кожний день невизначеності зі складом майбутньої коаліції дестабілізує ситуацію у країні», — сказав він.

Юрій Луценко повідомив, що на днях були проведені консультації, на яких демократичні сили переконалися, що наші політичні сили виконають свої передвиборні обіцянки. «Як тільки депутати складуть присягу, одразу буде сформовано коаліцію», — наголосив він.

* * *

Партія регіонів провела переговори про створення коаліції з комуністами і Блоком Литвина. Про це заявив в інтерв’ю «Голосу України» народний депутат Тарас Чорновіл. Щоправда, про результати перемовин регіонал не розповів. «Ми тільки висловили пропозиції до створення коаліції, — зазначив він. — На жаль, в Україні діє ще старий принцип: політична сила, яка набрала найбільше голосів, повинна найбільше поступатися». Тарас Чорновіл зазначив, що регіонали готові до «різних широких пропозицій» і чекають від переможців парламентських перегонів «зустрічних пропозицій».

Проте, не виключив регіонал, найімовірніше, буде створено помаранчеву коаліцію. Щоправда, на його переконання, вона розвалиться або на стадії внесення кандидатури прем’єра, або трохи згодом. «І лише після того почнуться серйозні переговори», — додав він.