Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк зажадав від Генпрокурора України в терміновому порядку оскаржити рішення про звільнення депутата-вбивці Віктора Лозінського.
Арсеній Яценюк також вимагає притягнути до відповідальності всіх осіб, через яких було прийняте таке неправомірне, на його думку, рішення і звільнення. Прем’єр закликав народних депутатів невідкладно викликати до Верховної Ради в. о. Генпрокурора для надання пояснень і очікує рішучих кадрових рішень після розгляду інциденту.
«Уряд Народної довіри висловлює категорично неприйняття і обурення достроковим звільненням колишнього народного депутата Лозінського. Уряд вимагає термінового пояснення від в. о. Генерального прокурора з цього приводу», — зазначає прес-служба КМУ. Міністру юстиції доручено всебічно і в невідкладному порядку доповісти Кабінетові Міністрів та громадськості всі обставини звільнення вбивці.
Нагадаємо: інцидент, в результаті якого було з особливою жорстокістю вбито місцевого жителя Валерія Олійника, стався16 червня 2009 року на території мисливських угідь в Голованівському районі за участі тодішніх районного прокурора Євгена Горбенка і начальника райвідділу міліції Михайла Ковальського. Вісім місяців Віктор Лозінський переховувався від правосуддя та, врешті, добровільно здався міліції.
Спочатку за вчинення злочину з особливою жорстокістю Генпрокуратура просила застосувати до Віктора Лозінського найвищу міру покарання — довічне ув’язнення. Суд визначив термін ув’язнення: 15 років. У квітні 2012-го Апеляційний суд Києва зменшив термін ув’язнення до 14 років.
У березні 2013-го Вищий спеціалізований суд з кримінальних і цивільних справ, знайшовши ще якісь пом’якшувальні обставини, скоротив термін ще на чотири роки. А в Державній пенітенціарній службі повідомили, що за умови зразкової поведінки в Лозінського є шанс звільнитися ще раніше — після відбуття трьох четвертих від остаточного терміну. Тож ув’язнення за особливо жорстоке зухвале вбивство в групі осіб фактично скорочувалося до семи з половиною років і мало закінчитися у 2017 році.
А днями Бориспільський міськрайонний суд Київської області звільнив засудженого за зухвале вбивство Віктора Лозінського від відбування покарання.
P.S. Як стало відомо, Віктора Лозінського звільнили за станом здоров’я. За повідомленням голови Пенітенціарної служби Сергія Старенького, служба виконала рішення суду. А в основу рішення суду лягли висновки лікарів та експертів, яких залучив до справи суддя. Висновки медичної комісії Пенітенціарної служби, які надавались суду раніше, не містили даних, що давали б можливість суду звільнити засудженого від відбування покарання.
У Голованівську екс-депутата й колишнього ув’язненого ще не бачили.
Водночас міністр внутрішніх справ Арсен Аваков учора заявив, що Лозінського затримано.