Ця трагедія — найстрашніша

Загалом такі вибухи, але зі значно меншими втратами, — статистика:

Вересень 2004 року. Московський район Харкова. Через витік газу стався вибух у квартирі 9-поверхового будинку. Зруйновано перекриття в оселі й вибито шибки на трьох поверхах. Постраждала жінка, яку було госпіталізовано з опіками 80 відсотків тіла.

Жовтень 2004 року. Селище Ювілейне, що в Луганську. Потужний вибух побутового газу зруйнував під’їзд будинку. Загинуло п’ятеро людей, з них двоє — дітей. Причиною вибуху визнано старіння металу газової труби в одній із квартир.

Березень 2005 року. Тетерів, Київська область. У приватному будинку загинуло двоє людей. Причина — витік газу через щілину на стиках газових труб.

Лютий 2006 року. Два вибухи в Луганську. Перший — у приміщенні фірми. Загинув один працівник, сімох — госпіталізовано. Другий вибух — у житловому будинку. Загинуло четверо людей. Газопровід середнього тиску було пошкоджено через промерзання грунту на глибину одного метра. Газ потрапив до підвалів будинків.

МНС радить і попереджає

Якщо ви відчули запах газу:

— у жодному разі не вмикати світло, не запалювати сірники або запальнички;

— відкрити вікна і перекрити вентилі газу;

— викликати службу газу;

— якщо джерело витоку невідоме, залишити приміщення до приїзду працівників служби газу;

— якщо ситуація вже некерована (вогонь у квартирі, на трубі зірвало вентиль), то, якщо це можливо, взяти необхідне: документи, одяг. Треба якнайшвидше повідомити сусідів і покинути будинок, а потім викликати службу газу і МНС;

— виконувати рекомендації служби газу і не намагатися власноруч усунути проблему.