«Калнишева рада» в Пустовійтівці

У неділю, 14 жовтня, в селі Пустовійтівка Роменського району — на батьківщині останнього кошового отамана Запорізької Січі Петра Калнишевського — відбудеться Всеукраїнське козацьке свято «Калнишева рада».

Розпочнеться дійство духовним молебнем за славного сина України, її видатного державного діяча, дипломата, воєначальника і мецената у дворі Троїцької церкви, збудованої у 1773 році його коштом. Опісля козацькі сотні пройдуть до пам’ятника П. Калнишевському, де відбудеться урочистий мітинг.

У програмі «Калнишевої ради» також обласний фестиваль козацької пісні «Дивограй», козацькі розваги, виставка творів образотворчо-декоративного мистецтва. Гості свята ознайомляться з експозиціями музею останнього запорізького отамана Калниша.

Очікується, що у святі візьме участь Президент України Віктор Ющенко.

Владислав ЖМУРКОВ.

Сумська область.

Допоможуть 200 гривнями

По 200 гривень вручить учасникам національно-визвольних змагань міська влада Тернополя з нагоди 65-річчя створення УПА.

Досі ця сума була вдвічі меншою, а тепер вирішили зробити поправку на поважний вік ветеранів, яких в обласному центрі півтори сотні, а також на зростаючі ціни. Вшанують воїнів УПА в усіх містах і селах області. У школах відбудуться уроки пам’яті, урочисті заходи.

У картинній галереї обласного центру виставили для громадського обговорення сім проектів пам’ятника провідникові ОУН Степанові Бандері. Його плановано встановити неподалік адміністративного будинку облдержадміністрації та облради. Споруджуватимуть монумент за бюджетні кошти і на пожертви тернопільців.

Любов ЛЕВИЦЬКА.

Тернопільська область.