«УПА народилася на Волині» — такими словами починається одна з найбільш відомих повстанських пісень. Не випадково на Волині так широко відзначатиметься 65-та річниця створення Української повстанської армії. 11 жовтня в області пройшов єдиний день інформування населення на тему «Здобудеш Українську державу або загинеш в бою за неї». 12 жовтня у Волинському академічному музично-драматичному театрі відбулися урочисті збори і концерт. Святкові дійства пройдуть 14 жовтня і в урочищі Вовчак Турійського району, саме того лісового масиву, який вважається місцем народження УПА.

Тут відбудуться мітинг, поминальне богослужіння, концерт патріотичної пісні. У день відзначення ювілею пам’ятні знаки воїнам УПА встановлять в селах Комарове Маневицького, Коршовець Луцького і Зелена Ковельського районів. 24 серпня в селі Прилуцьке Ківерцівського району відкрито пам’ятник провіднику молодіжного крила ОУН—УПА на Волині Степану Мазурцю, який загинув у Луцькій тюрмі 23 червня 1941 року. У Волинському краєзнавчому музеї відкрито виставку «З історії УПА на Волині». У неділю відбудеться посвята молоді в козаки.

А ще раніше в фойє Волинського академічного музично-драматичного театру працювала фотовиставка «Українська повстанська армія. Історія нескорених». На її стендах було представлено понад півтисячі світлин, які розповідають про створення Української повстанської армії, її бойові дії, щоденне життя і свята воїнів УПА. Всього на знімках задокументовано близько двох тисяч повстанців. З них сьогодні залишилося живими лише семеро. Більшість загинули в бою або померли в таборах. Вражає ще одна цифра: кожен третій повстанець, аби не потрапити до рук НКВС, покінчив життя самогубством. Так чинити боягузи не могли. Можливо, історія ще справедливо оцінить діяльність УПА. Перші кроки до пізнання її ролі в нашій історії ми робимо лише зараз. Треба поспішати. Сьогодні на Волині залишилося тільки 583 ветерани УПА.

Волинська область.