Минулий тиждень пройшов під знаком переговорів переможців парламентських перегонів. Ще одна примітна подія — розв’язування газових «вузлів».

Центральна виборча комісія поки що не поспішає оприлюднювати офіційні результати дочасних виборів до Верховної Ради, але переговори про формування коаліції тримають суспільство в напруженні. Домовляться чи не домовляться «помаранчеві» з «біло-сердечними» про формування коаліції демократичних сил? Чи, можливо, буде сформована так звана широка коаліція на базі Партії регіонів і «Нашої України—Народної самооборони»? З’явилося навіть повідомлення про лист до Президента Віктора Ющенка, підписаний 40 представниками блоку «НУ—НС», в якому главу держави закликають не робити цього. У свою чергу екс-прем’єр Юрій Єхануров звернувся з листом до соратників по блоку, в якому розкритикував Юлію Тимошенко і БЮТ за популізм.

Натомість сама Юлія Володимирівна через іноземні ЗМІ попередила Віктора Ющенка, що може перейти в опозицію і готуватиметься до президентських виборів. Якщо не вдасться сформувати коаліцію демократичних сил, а їй не запропонують посаду прем’єра. У відповідь глава держави в четвер у Словаччині повідомив, що знає, хто очолить уряд.

Тим часом Партія регіонів після кількох різких заяв про те, що «регіонали» не приймуть депутатської присяги у разі нестворення широкої коаліції, вустами лідера Віктора Януковича заявила, що готова працювати в опозиції.

А соціалісти, які вперше за роки незалежності не будуть представлені в парламенті, заявили, що оскаржуватимуть результати дочасних парламентських перегонів у суді. У них, мовляв, вистачає доказів того, що вибори пройшли недемократично, а результати були сфальсифіковані.

Водночас уряд повідомив про розв’язання проблеми газового боргу Росії. А на засіданні Кабінету Міністрів прем’єр піддав критиці голів державних адміністрацій за погану підготовку до осінньо-зимового сезону опалювання. Щоправда, аналітики цю критику пов’язують із результатами виборів...

Однак перший заступник глави секретаріату Олександр Шлапак висловив думку про готовність Банкової провести кадрову ревізію після надання Кабінетом Міністрів відповідних документів.

Власне, хоч би що там було, новому уряду дістається нелегка спадщина. І не тільки в енергетичній сфері. За прогнозами фахівців, наступного року світ очікує економічна депресія: виробництво може скоротитися на сорок відсотків.