Учора Президент України Віктор Ющенко звинуватив уряд у зростанні цін на продовольчому ринку. «Зростання цін свідчить про те, що уряд втратив контроль за системою попиту та пропозицій, зокрема і на продовольчі товари», — сказав Ющенко. За його словами, це нескладні питання, «вони просто потребують системної роботи, щоденної, щотижневої і щомісячної».

У свою чергу міністр економіки України Анатолій Кінах (на знімку) на підсумковій прес-конференції (він звітував за дев’ять місяців роботи) заявив, що головне завдання уряду на сьогодні — не допустити, щоб зростання цін випереджало зростання реальних пенсій і заробітних плат. Міністр зазначив: для того, щоб впливати на насиченість ринку, створювати необхідний баланс попиту та пропозиції, потрібно діяти винятково економічними методами. Уряд в жодному разі не використовуватиме ручних, силових методів для стабілізації ситуації на продовольчому ринку. «На жаль, політична невизначеність поглиблює інфляційні очікування громадян і загострює ситуацію на продовольчому ринку», — зазначив А. Кінах.

За даними Держкомстату, за останній місяць найбільше зросли ціни на продукти харчування і безалкогольні напої — на 3,1% (включаючи зростання цін на олію і жири — на 12,1%). За підсумками дев’яти місяців 2007 року, споживчі ціни в Україні зросли на 8,6%, зокрема, у вересні підвищення цін становило 2,2%. Крім того, у звіті Держкомстату оприлюднено рекордні показники зростання інфляції за вересень нинішнього року — 2,2%. А відомство міністра економіки прогнозувало місячну інфляцію в діапазоні 0,6—0,8%. У середині вересня Перший віце-прем’єр-міністр, міністр фінансів Микола Азаров стверджував, що інфляція нинішнього року становитиме 7,5%. А в четвер заступник голови секретаріату Президента Олександр Шлапак заявив, що насправді цього року інфляція становитиме 11,8—12%. Анатолій Кінах, коментуючи цю цифру, заявив, що насправді розмір інфляції може бути в такому діапазоні.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.