Учора в столичній гімназії №283 відбулося нетрадиційне для сьогодення дійство — посвята малюків у козачата. Туди й завітали кореспонденти «Голосу України»

Ще на вході до гімназії панувала козацько-військова атмосфера: тут тобі польова кухня, тут і солдати внутрішнього війська. У самій же будівлі навчального закладу — дух святковий. Одягнені в вишиванки школярі співають українських народних пісень. «Ми готуємося до нашої посвяти. Учора весь вечір перед дзеркалом репетирував», — розповів Леонід Гоцалюк, учень 5-го класу.

— Мета навчання у нашій гімназії, — зізнається Володимир Гнатюк, директор гімназії, заслужений працівник освіти, Отаман козацького об’єднання, — виховання патріотичної молоді. Ми намагаємося відродити українські традиції, прищепити їх сьогоднішньому поколінню. А козаччина — це один з найвизначніших етапів української історії.

Навчання в гімназії починається з 5-го класу. Щороку в жовтні напередодні дня Святої Богородиці — покровительки козаків — відбувається посвята нових учнів до козацьких лав. Кожному новопосвяченому від Української православної церкви вручається Закон Божий. І учнівський, і викладацький колективи готуються до свята не один день. Адже для них це не просто галочка в журналі, а новий етап у творенні патріотичної, національно-свідомої нації.

На знімку: учні 5-Б класу Київської гімназії №283 після посвяти у козачата.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.