Донецький обласний ТЮГ (Макіївка) відродив фестиваль театрів для дітей та юнацтва, подібних якому не було з 1992 року. У Всеукраїнському фестивалі «ТЮГ-2007» участь брали театри Сум, Харкова, Запоріжжя, Севастополя, Львова, Макіївки. Деякі з них давно не були на гастролях. Приміром, для сумчан — це перша поїздка за останні 17 років.

На фестивалі працювало компетентне журі (навіть два —доросле й дитяче). Оцінювали репертуар у семи номінаціях. Не обійшли й думку глядачів. Вони мали право обирати кращих виконавців, голосуючи за них на власний розсуд.

Кращою виставою визнано «Терем-теремок» (Запоріжжя). Кращим режисером — Валерія Микитенка (Суми, вистава «Клітка»). Кращим художником — Аркадія Чадова (вистава «Таємниця снігової королеви», Харків). Краща чоловіча роль — Вовк (Матвій Черненко, вистава «Здрастуй, Червона шапочко!», Севастополь). Краща жіноча роль — поросятко Наф (Леся Шкап’як, «Троє поросят», Львів). За краще музичне оформлення нагородили Сурена Арутюнянца (вистава «Кентервільський привид», Макіївка). За роль другого плану приз отримав Володимир Хорунжий (Чаклун у виставі «Аладдін», Суми). Отримав спеціальний диплом і песик Тюзик (Ганна Карунта). Тюзик був талісманом фестивалю!

Учасники поділилися своїми враженнями й думками.

Головний режисер Сумського театру для дітей та юнацтва Анатолій Мартюшов: «Це визначальна подія для нас. Хотіли привезти кращі вистави. Але більшість з них громіздкі. Тому привезли три вистави, які всі разом вмістилися в маленьку «ГАЗельку».

Директор та художній керівник Севастопольського міського театру для дітей та молоді «На Великій Морській» Людмила Оршанська: «Нашому театру 20 років. Але на такому Всеукраїнському фестивалі ми вперше. Це несподівано. Ми всі — люди однієї групи крові, які працюють для дітей. Нас дуже мало не тільки в Україні, а й в усьому світі. Звичайно, своїм досвідом хочеться поділитися, і фестиваль в цьому сенсі велика допомога.

Адже в провінції не вистачає професійного спілкування. Але й тут його мало, ми показуємо свої вистави й змушені їхати додому, так і не познайомившись добре з іншими театрами, адже перебування на фестивалі цілий тиждень коштує грошей. Але ж ТЮГи виховують духовність країни, в них слід вкладати великі гроші, якщо держава справді дбає про європейську орієнтацію!».

Керівник літчастини макіївського театру Петро Мажаровський: «Якби ми мали хоч три дні на знайомство один з одним, було б дуже корисно. Якщо б про це подбало не лише наше керівництво і спонсори, а й Мінкультури. Хоча б допомогли здешевити проживання. Адже найбільше з’їло фестивальних коштів житло і транспорт. А сам фестиваль потрібен дуже і дуже!».

Голова комісії, доктор мистецтвознавства Анна Веселовська: «Так, як працюють всі ці люди, як вони прагнуть спілкування, обміну творчими досягненнями — це багато чого варте. Мене найбільше вразило керівництво театру, їх ентузіазм. Якщо вони хочуть продовжувати це робити, то якість їхнього творчого продукту, безумовно, підвищуватиметься. Треба не заважати, а хоча б допомагати людям.

Вважаю, що в масштабах держави фінансування дитячих театрів — це не такі великі кошти, які вкладають в інші заходи, ті самі шоу-програми. Це неспівставні цифри — гроші, які потрібні дитячому театру зі штатом 45 осіб, й гроші для якогось шоу! Але це не проблема грошей, а проблема державної культурної політики. Нонсенс, що влада про це не дбає. Значить, вона не виконує свої функції. Зрештою, ми сплачуємо податки, і цих податків повністю вистачає для фінансування дитячих театрів. Їх же в Україні «аж» дев’ять — в країні, де 40 з гаком мільйонів населення!».