Cьогодні учасники демократичної коаліції — БЮТ та «НУ—НС» — подадуть Президенту Віктору Ющенку проект коаліційної угоди. Про це вчора заявила лідер БЮТ Юлія Тимошенко. Вона також зазначила, що ця угода не містить жодних розбіжностей між двома політичними силами.

Крім того, за її словами, БЮТ та «НУ—НС» узгодили законопроекти про зняття недоторканності та пільг з депутатів і про проведення дострокових виборів столичного міського голови й Київради. БЮТ допрацював і законопроект про опозицію. Юлія Тимошенко запевнила, що її блок погодиться підтримати будь-яку кандидатуру на посаду міністра внутрішніх справ, яку запропонує Президент.

БЮТ та «НУ—НС» повністю узгодили і нову редакцію проекту закону про Кабінет Міністрів. Крім того, за словами лідера БЮТ, між двома демократичними командами узгоджені всі процедури проведення референдуму з питання внесення змін до Конституції та ухвалення її нової редакції. «Всі ці вимоги Президента нашими політичними силами будуть виконані без будь-яких сумнівів», — сказала Ю. Тимошенко. І запевнила, що коаліція буде сформована наступного дня після офіційного оприлюднення результатів виборів.

Щоправда, лідер БЮТ не виключила, що будуть спроби дестабілізувати ситуацію для унеможливлення створення демократичної коаліції. Якщо члени ЦВК від Партії регіонів, Компартії та Соцпартії не голосуватимуть за затвердження офіційних результатів виборів, то БЮТ, запевнила вона, звернеться до суду і направить до Служби безпеки заяви про вчинення членами ЦВК злочинів за статтею 109 Кримінального кодексу — дії, вчинені з метою насильницького повалення державного ладу і захоплення влади.

***

Перше засідання новообраного парламенту має відбутися не пізніше 30 днів від офіційного оголошення результатів виборів. За законом, ЦВК має до 15 жовтня оголосити результати голосування. Так, перше засідання парламенту буде до 15 листопада. Про це нагадав народний депутат, заступник керівника парламентської фракції Партії регіонів Михайло ЧеЧетов.

Однак, як повідомляє прес-служба ПР, керівництво партії наголошує, що треба швидше провести засідання парламенту і сформувати коаліцію та кабмін. «Для цього відразу потрібно почати формування робочої групи з представників політичних сил, які потрапили до парламенту. Якщо буде добра воля всіх політичних сил, то всі питання будуть узгоджені швидко, і реально буде провести перше засідання ще в цьому місяці», — заявив Михайло Чечетов. Головне, на його переконання, щоб хтось із партнерів по робочій групі не почав гальмувати процес.

***

Фракція комуністів не підтримає кандидатуру Юлії Тимошенко на посаду Прем’єр-міністра України. Про це, як повідомляє прес-служба КПУ, заявив народний депутат Петро Цибенко. «Ми в даному випадку виходитимемо не апріорі з того, що може зробити або не зробити цей політик, а ми просто можемо виходити з тієї практики господарювання, яку, я думаю, не лише комуністи, а й народ України не забув за кілька попередніх років, коли при владі були «помаранчеві» уряди і, зокрема, уряд пані Тимошенко», — наголосив Петро Цибенко.

***

Нині Блок Литвина перебуває у вичікувальному стані. Про це заявив кандидат у народні депутати від Блоку Литвина Олег ЗарубІнський. Блок, за його словами, не хоче брати участь у «шапковому розборі». «Наша позиція залишається послідовною і виходить із того, що Президент, як глава держави, звернувся, до речі, не до нас, а до трьох політичних сил, які він вважає найпотужнішими, в ієрархії: ПР, БЮТ і «НУ—НС», щоб вони проводили переговори з формату майбутнього парламенту», — зазначив він.

Водночас, за його словами, Блок Литвина бере участь у різних консультаціях. «Але наша категорична позиція полягає в тому, що слід не порушувати жодних питань про кадри, посади і «крісла», — наголосив він і додав, що рішення про коаліцію блок не ухвалював. «Остаточний варіант рішення питання розглянутий колегіально і прозоро. Ні Володимир Литвин, ні хто інший одноосібно такі рішення не ухвалює. Мені здається, і час ще не настав».

***

Учора Центральна виборча комісія продовжила приймати до розгляду уточнені протоколи. Про це повідомляє прес-служба ЦВК. Нагадаємо, що уже всі 225 протоколів ОВК надійшли до Центрвиборчкому, але оскільки в частині протоколів виявлено помилки, ЦВК зобов’язала окружні виборчкоми внести зміни і скласти уточнені протоколи про підсумки голосування.

***

Президент Віктор Ющенко заявляє, що «помаранчева» коаліція має всі підстави запропонувати кандидатуру Прем’єр-міністра. Про це Ющенко сказав, відповідаючи на запитання словацьких журналістів у Братиславі. Він закликав провести попередні переговори для того, щоб «помаранчева» більшість змогла забезпечити конструктивний діалог між більшістю і опозицією. Президент ствердно відповів на запитання, чи знає він прізвище майбутнього Прем’єр-міністра України. Але відмовився його назвати. Глава держави зауважив, що офіційне підписання коаліційної угоди може відбутися лише після оприлюднення офіційних результатів виборів. Президент сподівається, що це буде зроблено у наступний вівторок чи середу.

***

Члени політради СПУ вважають, що заміна керівництва партії недоцільна. Таке рішення ухвалено на засіданні політради СПУ в четвер, повідомляє прес-служба партії. Як розповів член партії Григорій

ДашутІн, була розглянута заява лідера СПУ Олександра Мороза, в якій сказано: «Якщо члени політради вважають, що нинішній програш партії на дострокових виборах пов’язаний з особистістю Олександра Мороза й обраною ним стратегією, то я готовий подати у відставку з посади лідера Соціалістичної партії».

«Сьогодні претензії не до О. Мороза, — зазначив Г. Дашутін, — а до інертності місцевих лідерів, керівників міських і районних комітетів, які звикли працювати на рівні 1991 року і нічого не намагаються змінювати». Як відомо, Донецький міськкомітет партії пропонував змінити главу СПУ, а можливим кандидатом на цю посаду називав Василя Волгу.