Уперше ХІ Міжнародний фестиваль козацьких бойових і традиційних мистецтв «Спас на Хортиці» імені Анатолія Єрмака проводять не в серпні, а напередодні Покрови, а завершиться він у День українського козацтва. Це зумовлено новим етапом розвитку козацтва, насамперед у Запоріжжі. Тут є вісім козацьких організацій, роботу яких спрямовує обласна координаційна рада, успішно діє програма розвитку козацтва, що вперше в Україні фінансується з обласного бюджету.

До організаторів фестивалю — Запорізької міськради та Всеукраїнської федерації «Спас» — долучилися облрада та ОДА, а також спонсори, серед яких найсерйозніший — торговельна марка «Хортиця». Завдяки цьому фестиваль, як ніколи, багатолюдний. З України та зарубіжжя запрошено близько двох тисяч гостей.

Фестиваль розпочався з міжнародної науково-практичної конференції «Сучасні проблеми в дослідженні історії Запорозького козацтва», що в четвер відбулася в Запорізькому національному університеті. В п’ятницю в легкоатлетичному манежі «Запоріжсталі» відбулися відбірні та напівфінальні поєдинки першості країни з українського рукопашу і міжнародного турніру зі Спасу на кубок Анатолія Єрмака. Цього ж дня у школах та вузах Запоріжжя й області провели уроки козацтва. Голова Всеукраїнської федерації «Спас» Олександр Притула вважає, що такі уроки, розроблені за їхньою методикою, зможуть донести до школярів справжній дух лицарства.

— Козаки — не лише дядьки з лампасами, — зауважив він. — Це —духовність, багатий внутрішній світ, ціла філософія.

Сьогодні визначаться переможці відкритої першості України з національного рукопашу та міжнародного турніру на кубок Анатолія Єрмака. У культурно-діловому центрі «Байда» пройдуть урочисті збори козаків Запоріжжя. На Фестивальній площі відбудеться театралізоване свято «Покровські дзвони Хортицького Спасу», а представники шкіл бойового мистецтва України, Росії та Білорусі продемонструють свою майстерність.

А завтра — свято козацької звитяги. Навіть на розлогих схилах Громушиної балки буде тісно. Тут пройдуть показові виступи переможців рукопашних поєдинків, герць на конях. А потім дві команди битимуться лава на лаву. Таке в Україні буває лише раз на рік...

У неділю в Запоріжжі відкриють Свято-Покровський собор, точну копію зруйнованого у 30-х роках ХХ століття. Інтер’єр його прикрашають чудові канделябри, чотириярусний іконостас та ікони, які писав запорізький художник Валерій Булат. А біля входу — пам’ятник Матері Божій, покровительці запорозьких козаків. Символічно, що саме в день Святої Покрови в 1943 році місто визволили від німецько-фашистських загарбників.

Запорізька область.