На запитання «Голосу України» відповідає народний депутат п’ятого cкликання Борис БЕСПАЛИЙ.

1. Яку коаліцію вдасться сформувати у новій Верховній Раді?

2. Чи буде під час політичних домовленостей щодо утворення парламентської коаліції та розподілу посад розіграно так звану «золоту акцію»?

3. Яку роль має відігравати у процесі формування коаліції Президент України? Чи можливе створення широкої коаліції?

1. Оскільки критерії виборів були дуже персоніфіковані, то й їхні результати реалізовуватимуться теж персоніфіковано. За попередніми результатами виборів, найреальнішими видаються три варіанти. Перший — коаліція під прем’єра Януковича: Партія регіонів, блок Литвина, «НУ—НС» і — малоймовірно, але не виключено — КПУ. Це так звана широка коаліція. Другий варіант — під прем’єра Тимошенко: БЮТ, «НУ—НС» і — малоймовірно, але не виключено — блок Литвина. Це так звана демократична, або помаранчева, коаліція. Але протидія БЮТ коаліції в першому варіанті (аж до складання чи невзяття 150 і більше мандатів) і відповідна протидія Партії регіонів у другому варіанті роблять актуальним третій варіант: не буде створено жодної коаліції. Тоді криза перейде в малопрогнозовану стадію.

2. Математичні результати цих виборів такі, що жодна політична сила не має «золотої акції». Тому що партнерська коаліції БЮТ та «НУ—НС» набрала більшість. Вони незалежні від інших переможців дострокових виборів. А оскільки лейтмотивом їхніх виборчих кампаній було те, що вони будуть разом — їм жодна «золота акція» не потрібна. Але не виключено, що «НУ—НС» перейде від БЮТ, у вірності якому він присягався на виборах, до Партії регіонів. Однак суспільство оцінить цей крок не як розіграш «золотої акції», а в гостріших висловах, скажімо, як роль Олександра Мороза.

3. Роль Президента вичерпно викладена у статті 83 Конституції. А у статті 19 написано, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією і законами України. Тому в цьому випадку роль глави держави за Основним Законом — ніяка. Мало того, у статті 83, частині шостій чорним по білому записано, що коаліція формується у Верховній Раді. Тобто депутатами та фракціями. Президент тут ні до чого. Інше питання, що на позицію парламентаріїв впливають політичні сили чи окремі особи, які мають до них відношення. Але глава держави не переобтяжує себе дотриманням Конституції і намагається активно втручатися, як і під час передвиборної кампанії, на боці однієї політичної сили. Тому позиція «НУ—НС» вирішальним чином залежатиме від позиції Віктора Ющенка. Але не як Президента всієї України, а як почесного голови НУ. Складається враження, що симпатії Віктора Ющенка лежать до створення широкої коаліції. Принаймні такий вигляд це має зовні. Не виключаю такого варіанта, що Партія регіонів взагалі погодилася на дострокові вибори, які вона вважала і вважає незаконно призначеними, тільки під попередні гарантії Президента стосовно широкої коаліції. І в цьому разі його дії в суспільстві будуть кваліфіковані як попередні дії Олександра Мороза. З тими само наслідками, але в гострішій формі. Взагалі, план дій на 2007 рік, разом з ідеєю дострокових виборів, Президенту радили друзі, але гіршого плану йому не порадили б найлютіші вороги.