На розгляді у Верховній Раді перебуває законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів із питань страхування, поданий народним депутатом України п’ятого скликання Юлією Ковалевською (Партія регіонів). Як ідеться у супроводжуючих документах до законопроекту, над його розробкою також працював авторський колектив юристів Харківського національного університету внутрішніх справ.

Автор законодавчої ініціативи аргументує потребу прийняття законопроекту тим, що у вітчизняній страховій системі на сьогодні залишається багато неузгоджених питань, а чинні нормативні акти, що регулюють страхові правовідносини, іноді перешкоджають у використанні страхування за його прямим призначенням — відшкодування збитків особам, які їх зазнали від настання непередбачуваних подій (страхових випадків). Зокрема, вимога законодавства щодо обов’язкового зазначення в договорі страхування особи, яка має право на отримання страхового відшкодування, створює на практиці випадки, коли укладений договір страхування неможливо виконати. Скажімо, якщо право власності на застраховане майно перейшло від страхувальника до іншої особи і після цього було пошкоджено чи загинуло, страхувальник не матиме права на отримання страхового відшкодування. Якщо ж новий власник майна не був зазначений у договорі страхування, він також не має права на отримання страхового відшкодування.

Запропоновані зміни до Цивільного кодексу та Закону України «Про страхування» дадуть змогу використовувати сповна страховий поліс на пред’явника. Отримати страхове відшкодування за таким полісом зможе особа, яка зазнала збитків від настання страхового випадку та володіє страховим полісом. «Прийняття закону усуне суперечності, які існують сьогодні у страховій практиці, та дасть можливість ширшого та ефективнішого застосування такого інструменту, як страхування», — стверджує у пояснювальній записці до законопроекту Ю. Ковалевська.