Закінчився візит Президента України Віктора Ющенка до Словаччини. Як повідомили в прес-службі глави української держави, Віктор Ющенко запросив прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіца взяти участь в енергетичному саміті, який має відбутися в Києві 2008 року.

Президент України і керівник уряду Словаччини також відзначили необхідність прискорення переговорного процесу з укладення українсько-словацької угоди про малий прикордонний рух, щоб вона запрацювала з початку 2008 року, коли Словаччина приєднається до Шенгенської зони. У цьому контексті пан Фіц зазначив, що приєднання Словацької Республіки до країн Шенгенської зони не повинне стати додатковою перешкодою при перетині українсько-словацького кордону.

Президент і прем’єр-міністр також зачепили питання гуманітарного співробітництва. В. Ющенко звернувся до Роберта Фіца з пропозицією підтримати його ініціативу «Спільна Європа — спільна пам’ять». Напередодні він передав Президенту Словаччини Іванові Гашпаровичу списки словаків, що загинули в Україні в 1944—1954 роках. Крім того, у Братиславі президенти підписали угоду між Україною та Словацькою Республікою про внесення змін у Договір між Україною і Словаччиною про соціальне забезпечення, яке стосується спрощення механізму переказів грошових виплат за кордон. Таким чином, українці, котрі мешкають у Словацькій Республіці, і словаки, котрі мешкають в Україні, матимуть можливість одержувати пенсію.