Амбітні автомобілебудівні проекти Санкт-Петербурга можуть бути привабливими для співпраці російських та українських партнерів. Такого висновку дійшли українські промисловці і підприємці в Санкт-Петербурзі, де нещодавно проходив ХІ міжнародний промисловий форум «Російський промисловець».

У роботі форуму взяли участь губернатор Санкт-Петербурга Валентина Матвієнко та президент Російського союзу промисловців і підприємців Олександр Шохін. Делегацію Українського союзу промисловців і підприємців на форумі очолював перший віце-президент УСПП Сергій Прохоров.

Під час форуму Сергій Прохоров та Олександр Шохін обговорили питання українсько-російської співпраці в економічній та бізнесовій сферах. На думку українських та російських промисловців, резерви для подальшого розвитку співпраці України та Росії існують у таких галузях, як машинобудування, виробництво комплектуючих для нього, авіабудування, виробництво моторів тощо. Йшлося також про перспективи щодо розробки і впровадження спільних інвестиційних проектів, програм з обміну спеціалістами.

На форумі «Російський промисловець» було підписано договір про співробітництво між УСПП та Союзом промисловців і підприємців Санкт-Петербурга (на знімку), яким передбачено розширення діяльності в інформаційній, інвестиційній, промисловій сферах та активізація коопераційних зв’язків.

Як зазначив Сергій Прохоров, виробничі зв’язки, які існували між Україною та Росією за часів СРСР та для яких збережено базу і людський потенціал, сьогодні повинні не лише оновитися, а й вийти на новий якісний рівень. Це стосується машинобудування, в тому числі й для потреб енергетики, авіабудування, виробництва моторів, військової техніки. Сторонам потрібні спільні проекти з професійної, в тому числі вищої, освіти. На думку керівників підприємницьких структур, Україна та Росія мають значний потенціал для подальшого нарощування коопераційних зв’язків, а тому необхідно активізувати цей процес.

Українські та російські колеги домовились до кінця поточного року розробити план спільних дій для реалізації положень договору. У зв’язку з цим Сергій Прохоров запросив президента Союзу промисловців і підприємців Санкт-Петербурга Анатолія Турчака відвідати Київ.

Відбулася зустріч Сергія Прохорова з віце-губернатором Петербурга Михайлом Осєєвським. Вони дійшли згоди, що промисловці і підприємці України та Росії мають активно долучатися до сучасних промислових інвестиційних та інноваційних проектів.

Так, зокрема, Михайло Осєєвський презентував інвестиційні проекти чотирьох відомих світових автомобільних концернів — «Дженерал Моторс», «Сузуки Мотор Ко», Тойота» та «Ніссан», які будують в Петербурзі свої заводи і до 2010 року планують складати тут більш як 600 тисяч автомобілів. Загальний обсяг інвестицій у ці проекти має сягнути 415 мільйонів доларів США. Такі масштаби автомобілебудування відкрили нові можливості з розвитку виробництва світового рівня. Петербурзькі промисловці, яких добре розуміє місцева влада, активно включилися в розбудову мережі виробничих та сервісних служб. Долучитися до цієї роботи віце-губернатор міста запросив і українських автопромисловців, оскільки північна російська столиця потребує партнерів, продукція яких відповідає світовим стандартам.

Віце-президент УСПП підтвердив зацікавленість українських виробників автомобілів та автобусів у співпраці з фахівцями Петербурга і в сенсі творення нових технологій, і у виробничій сфері. Крім того, він запропонував низку проектів з виготовлення виробів та комплектуючих для важкого та електромашинобудування, будівництва виробничих та житлових об’єктів. Зі свого боку Михайло Осєєвський запросив українських підприємців брати активну участь у тендерах на виробничі замовлення в зазначених галузях.

Сергій Прохоров та Михайло Осєєвський домовилися активізувати контакти як на рівні виробників, так і на рівні громадських організацій, асоціацій російських та українських промисловців і підприємців. Адже на сьогодні у Санкт-Петербурзі та Північно-Західному федеральному окрузі РФ проживає близько 500 тисяч українців, значна частина з яких займається підприємництвом. УСПП має намір стати надійним представником їхніх інтересів у міжнародній діловій спільноті.

Фото надане прес-службою УСПП.