Наприкінці червня цього року на місці руїн тваринницької ферми, що потопали в амброзії, ТОВ СП «НІБУЛОН» розпочало будівництво найбільшого в Україні комплексу з приймання та зберігання зерна. Тоді ж в інтерв’ю, надрукованому в «Голосі України», генеральний директор товариства, віце-президент Української зернової асоціації Олексій Вадатурський запевнив, що через три місяці перша черга елеватора вартістю 7 мільйонів доларів стане до ладу і прийматиме збіжжя від товаровиробників Черкащини.

Стандарт «НІБУЛОН» — швидко, якісно, надійно

Усі, хто добре знайомий з Олексієм Опанасовичем, досвідченим господарником, професіоналом екстра-класу, знають: своє слово Вадатурський дотримає. Бо не було випадку, щоб сказане «академіком терміналів» розходилося з ділом.

І справді, не минуло й трьох відведених на будівництво місяців, як на колишньому пустищі, немов гриби після дощу, виросли сяючі на сонці потужні «колби» елеватора, вагова, лабораторія, адміністративно-побутові європриміщення. До суперсучасного підприємства у рекордні терміни проклали автомобільні та залізничні під’їзди, нові комунікації телефонного зв’язку, водо-, електро-, газопостачання та мережу пожежогасіння. Де росли «джунглі», з’явилася затишна альтанка, зазеленіли акуратні газони, рівними рядами виструнчилися на алеях ялинки, туї, самшит. Навіть занедбана лісосмуга, що залишилася у «спадок» від попередніх господарів, стала чудовим парком.

— Збудований комплекс філії «Золотоніська» — це наш стандарт, — з гордістю показував елеватор учасникам урочистого відкриття Олексій Вадатурський. — «НІБУЛОН» нинішнього року справляє вже друге новосілля, — продовжував він. — Навесні також за три місяці ми спорудили пукт з приймання та відвантаження зерна філії «Решетилівська», що на Полтавщині. Обидва підприємства перероблятимуть за добу близько шести тисяч тонн зерна кукурудзи. Це набагато прискорить темпи збирання качанистої в полі, підвищить її якість.

Новозбудована перша черга Золотоніського елеватора, знайомив далі зі своїм дітищем Олексій Опанасович, має ємності на 33 тисячі тонн зерна. Після введення в дію другої черги загальний обсяг збіжжя сягне 60 тисяч тонн. Сушильний комплекс відомої американської фірми «Мет’юс» доводить до кондиції 3 тисячі тонн зерна на добу. Споруджували мегаелеватор і українські підприємства. Так, Карлівський машинобудівний завод з Полтавщини виготовив за два місяці 5 металевих ємностей. Понад 700 робітників, працюючи у три зміни, успішно впоралися із завданням. На висоті були й їхні партнери з Лубен. Місцевий машинобудівний випустив за півтора місяця вісім норій та стільки ж транспортерів. Замовлення «НІБУЛОНу» становить 10 відсотків від річного обсягу реалізації продукції на цих підприємствах.

За велінням серця і для потреби селян

— Вадатурський, як млинці, пече елеватори, —пожартував на урочистих заходах з нагоди відкриття філії «Золотоніська» президент Української зернової асоціації Володимир Клименко. — Якщо поглянути на Україну з космосу, то скрізь тільки й побачиш елеватори «НІБУЛОНу»...

Справді, за останні сім років флагман вітчизняного зернового ринку та новітньої будіндустрії кардинально змінив аграрну мапу держави: у кількох областях України у стислі терміни споруджено п’ять сучасних високотехнологічних комплексів з приймання та переробки сільгосппродукції. У Миколаєві, де розміщено «штаб-квартиру» знаменитої компанії, зведено унікальний перевантажувальний термінал для зернових та олійних культур. Усього за 16 років свого існування «НІБУЛОН» вклав у розвиток економіки держави понад мільярд гривень.

— Ці показники могли бути й вагоміші, — ділився О. Вадатурський після офіційної церемонії відкриття Золотоніського елеватора. — Високоефективній, конструктивній роботі часто заважають чиновницькі «рогатки». Не завжди мають одностайну думку щодо економічного розвитку регіону депутати різних рівнів. Ми звели комплекс на Черкащині менш ніж за три місяці, а узгоджували відведення землі під будівництво більше року. Пройшли шість сесій рад, поки переконали місцеве самоврядування, що «НІБУЛОН» приходить в область за велінням серця і для потреби селян. Люди прагнуть, щоб про них, врешті, потурбувалися, дали надію на краще життя.

— Товариство з Миколаєва, — поділився своїми думками відомий аграрій, Герой України Микола Васильченко, — прийшло на Черкащину в потрібний час і в потрібне місце. Наша область єдина у державі виробляє на душу населення по тонні зерна. Переробити його не в змозі наявні, часто застарілі, виробничі потужності. Тому тепер, завдяки «НІБУЛОНу», — дійшов висновку досвідчений господарник, — сільгосптоваровиробники можуть бути спокійні.

Не доведеться везти збіжжя за 500 кілометрів до Миколаївського порту, а можна буде його зручно, по-європейськи, і головне — вигідно продати на місці найпотужнішому зернотрейдерові України. Наша «Агрофірма «Маяк», наприклад, вже відвантажила миколаївським партнерам тисячу тонн пшениці. Далі возитимемо кукурудзу — врожай королеви полів у нас добрий.

З авторитетним директором славнозвісного СТОВ «Агрофірма «Маяк» із Золотоніського району Миколою Семеновичем Васильченком погоджуються його колеги, виробники сільгосппродукції лівобережжя Черкащини, а також сусідньої Полтавщини. Вітаючи Олексія Опанасовича Вадатурського з відкриттям «храму хліба», партнери-аграрії бажали і йому, і собі рясних дощів, ласкавого сонця, щедрих ужинків та прибутків. Щоб, як співають у пісні, «і в вас, і в нас все було гаразд». Одне слово — в добру путь, щасливе плавання, золотоніський «НІБУЛОН»!

Черкаська область.

На знімку: Шляхетний Олексій Вадатурський, як і належить господареві, хлібосольно вітає учасників урочистої церемонії відкриття нового елеватора.

Фото автора.