Державний кошторис потребує змін

У цьому переконаний Президент України Віктор Ющенко. Саме про вдосконалення проекту державного бюджету на 2008 рік йдеться у листах керівника країни на адресу Прем’єр-міністра Віктора Януковича. Президент наголошує, що винесений на розгляд Верховної Ради цьогорічний проект державного кошторису містить здебільшого ті самі недоліки, що й минулорічний. Зокрема, знижено основні макропоказники економічного та соціального розвитку, на яких грунтується проект держбюджету та розміри соціальних стандартів. Не передбачено вдосконалення міжбюджетних відносин державного і місцевих рівнів, а питому вагу місцевих бюджетів у зведеному бюджеті пропонується зменшити. На думку Президента, це не сприятиме розширенню повноважень органів влади на місцях.

Віктор Ющенко у своїх зверненнях до Віктора Януковича наголошує, що в новому кошторисі не повною мірою враховано і його соціальні ініціативи та рішення Ради національної безпеки про основні напрями фінансового забезпечення заходів з підвищення життєвого рівня населення у 2008 році.

Не менш важливим «промахом» уряду, на думку Президента, є приховування від населення повного розрахунку прожиткового мінімуму на 2008 рік. Згідно з рішенням РНБОУ, ці показники мали оприлюднити у засобах масової інформації, однак широкий загал із розрахунками не ознайомлено. Віктор Ющенко переконаний, що окремі положення запропонованого на наступний рік державного кошторису містять соціальні й економічні ризики або консервують низку невирішених проблем. Тож глава держави пропонує урядові спільно з фахівцями секретаріату Президента розглянути проблемні питання та в установленому порядку підготувати зміни. Відповідальним призначено першого заступника глави секретаріату Президента та представника керівника держави в уряді Олександра Шлапака.

Іванові Курасу поставили пам’ятник

На Байковому цвинтарі у Києві в урочистій обстановці відкрито пам’ятник відомому державному діячеві, історику Івану Курасу до річниці з дня його смерті. Втілив у камені образ Івана Кураса вітчизняний скульптор Олександр Рачковський.

Віце-президент НАН України, віце-прем’єр-міністр України, народний депутат України, академік Іван Курас залишив по собі серйозний внесок у науку та політику. Ще задовго до розпаду СРСР саме Іван Федорович, усупереч офіційній ідеології того часу, порушував питання про необхідність дослідження міжнаціональних відносин. З його ініціативи у грудні 1991 року було створено Інститут національних відносин і політології НАН України (пізніше перейменований на Інститут політичних та етнонаціональних досліджень), який він же й очолив. Уся діяльність І. Кураса, ученого і політика, була спрямована на запобігання конфліктності в етнонаціональній та гуманітарній сферах. У наш час ідеї Івана Кураса особливо актуальні: він сприймав як трагедію те, що політичну еліту країни роздирають вузькі інтереси, і закликав політиків переступити через власні амбіції заради побудови суспільства високих соціальних стандартів.

На відкритті пам’ятника були присутні відомі представники української науки та політики, котрі особисто знали Івана Федоровича. Серед них — Борис Патон, Віталій Масол, Геннадій Удовенко, Ігор Шаров, Валерій Пустовойтенко, Петро Толочко, Василь Кремень, Валерій Смолій, Віктор Скопенко, а також удова Івана Кураса Світлана Борисівна та сини Дмитро й Артем.

Вл. інф.