На розгляді у Комітеті Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування перебуває проект закону про внесення змін до статей 6 і 20 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», спрямований на підвищення відповідальності посадових осіб. Цими змінами пропонується покласти на головдержслужбу України функції з перевірки додержання вимог законів «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про боротьбу з корупцією» та інших актів законодавства з питань служби в органах місцевого самоврядування.

Розробка законопроекту зумовлена тим, що відповідно до положення про головне управління державної служби України, на нього покладено функції зі здійснення контролю за дотриманням вимог законів «Про державну службу» та «Про боротьбу з корупцією» в органах місцевого самоврядування. Водночас Закон «Про службу в органах місцевого самоврядування» цієї функції не передбачає. Крім того, згідно зі статтею 11 цього закону, громадяни України, які вперше приймаються (обираються) на службу в органи місцевого самоврядування, складають присягу посадових осіб місцевого самоврядування. При цьому якоїсь відповідальності за порушення цієї присяги чинне законодавство не передбачає. Запропоновані зміни допоможуть ввести додатковий контроль за дотриманням законодавства про службу в органах місцевого самоврядування та боротьбу з корупцією.

У Верховній Раді зареєстровано проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги. Мета цього поданого урядом законопроекту —забезпечення дії економічно обґрунтованих тарифів на житлово-комунальні послуги та запровадження економічного стимулювання підприємств житлово-комунального господарства до здійснення заходів з енергозбереження.

Проектом передбачається встановлення органами місцевого самоврядування рівня рентабельності, що забезпечується тарифами на житлово-комунальні послуги, та надання можливості протягом трьох років отримувати додатковий прибуток у разі здійснення виконавцями/виробниками житлово-комунальних послуг заходів з енергозбереження. У проекті визначається перелік витрат, які не включаються до складу тарифів на житлово-комунальні послуги.

Законопроектом також пропонується віднести акти органів місцевого самоврядування, якими зменшуються ціни/тарифи на житлово-комунальні послуги, до таких, на які не поширюється дія Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», та скоротити термін оприлюднення проектів регуляторних актів органів місцевого самоврядування, якими змінюються ціни/тарифи на житлово-комунальні послуги при зростанні цін на паливно-енергетичні ресурси, повідомляє Інформаційне управління Верховної Ради.