«Голос України» отримав, вважаємо, анонімного листа (без номера і підпису службової особи) від Головного управління праці та зайнятості Київської міськдержадміністрації. Цей витвір бюрократів із команди Черновецького присвячений публікації нашої активної читачки Вікторії Миловидової, вчителя-методиста із тридцятирічним стажем «Двірникам заздрять не тільки лікарі» («Голос України» за 1.09.07 р.).

Друкуємо «шедевр» чиновників із скороченнями.

Оскільки в публікації має місце посилання на дії Київського міського голови та порівнюється заробітна плата двірника та вчителів різних категорій, вважаємо за доцільне довести інформацію щодо діяльності виконавчого органу КМДА у сфері соціально-трудових відносин. Для довідки зазначимо, що для міста характерною особливістю залишається найкраще серед регіонів співвідношення рівня середньомісячної заробітної плати до прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Так, в липні 2007 року номінальна заробітна плата склала 2374 грн. (в країні — 1421 грн.).

По суті порушеного питання оплати праці педагогів зазначимо, що відповідно до закону умови оплати праці, в тому числі затвердження схем посадових окладів працівникам бюджетної сфери та підвищення (індексація) їхніх посадових окладів (ставок), встановлюється Кабінетом Міністрів.

КМДА неодноразово зверталася до уряду з пропозиціями забезпечити впровадження ст. 57 Закону України «Про освіту», відповідно до якої заробітна плата педагогічних працівників закладів освіти має бути на рівні не нижчому від середньої заробітної плати працівників промисловості. Однак Верховною Радою при прийнятті законів про державний бюджет дії зазначених норм щорічно призупинялись.

За статистичними даними, середньомісячна зарплата працівника освіти у липні 2007 року в країні склала 1226, 00 гривень. У Києві цей показник становить 1705,52 гривні.

Для системного вирішення питання оплати праці бюджетникам було б доцільно передбачити в проекті закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік» видатки на оплату праці працівникам бюджетної сфери з урахуванням рішення Конституційного Суду від 09.07.07 року.

Пропонуємо редакції газети надрукувати згадане рішення Конституційного Суду.

Головне управління праці та зайнятості КМДА.