На запитання «Голосу України» відповідає голова громадської ради при Міністерстві оборони України, народний депутат України третього—четвертого скликань, доктор політичних наук Борис АНДРЕСЮК.

1. Яку коаліцію вдасться сформувати у новій Верховній Раді?

2. Чи буде під час політичних домовленостей щодо утворення парламентської коаліції та розподілу посад розіграно так звану «золоту акцію»?

3. Чи можливе створення широкої коаліції?

1. Переконаний, що буде сформовано помаранчеву коаліцію. Бо постає проблема — бути чи не бути взагалі помаранчевим політичним силам. Упродовж передвиборної кампанії було дано настільки жорсткі обіцянки — що коаліцію буде сформовано саме у форматі БЮТ і «НУ—НС», і якщо її ще раз не буде створено або зволікатимуть через торгівлю за якісь посади, то це означатиме політичну смерть для цих політичних сил. У такому ж форматі та у термінах якнайшвидше сформувати коаліцію, на мій погляд, зацікавлений і Президент.

Нині перемовники абсолютно логічно пропонують опозиції гарантувати її права. Навіть є пропозиція, скажімо, надати опозиції одну посаду віце-прем’єра в уряді, посаду першого заступника Голови Верховної Ради, а також ключові для опозиції парламентські комітети — з інформаційної політики, бюджетний, регламентний. Тобто максимально пом’якшити ситуацію, щоб не було серйозного протистояння з опозицією. Це нормальна політика. І, думаю, саме в такому форматі й буде створено коаліцію.

2. На мій погляд, розмови про «золоту акцію» — перебільшення. Сьогодні до Володимира Литвина є пропозиції як з однієї сторони, так і з другої, але його позиція поки що недостатньо чітка. Є ще одне цікаве питання: Блок Литвина пройшов до парламенту з дуже конкретною програмою підсилених соціальних гарантій, і її треба реалізовувати. А щоб реалізувати цю амбітну і в багатьох питаннях цікаву програму, треба бути при владі.

3. Після того, як Віктор Янукович заявив, що вони готові вступати в коаліцію за єдиної умови — якщо Прем’єр-міністр буде від регіоналів, це повністю знімає питання про їхню участь у широкій коаліції. БЮТ і «НУ—НС» на це не підуть, адже тоді не було сенсу в проведенні дострокових виборів. Сенс був у тому, щоб демократичні сили набрали більшість і щоб вони сформували уряд. А коли в цей ланцюг вривається ланка, що уряд очолює представник Партії регіонів, то це виключає саму сутність виборчого процесу і перемоги помаранчевих сил.

Можливі декілька варіантів розвитку подій. Якщо буде створено помаранчеву коаліцію, то деякі пропозиції Президента щодо посилення силового блоку коаліція може врахувати. Можливо, не у стовідсотковому варіанті, але буде знайдено узгоджені з Президентом кандидатури на посади «силовиків». Президент жорстко ставить питання стосовно змін до Конституції. Але можуть піти іншим шляхом. Оскільки 300 голосів у коаліції не набереться, може бути зініційовано 226 голосами і Президентом референдум, фахівцями буде підготовлено оновлений текст Конституції, який винесуть на референдум, а перед цим буде швидко прийнято новий закон про референдум. У такий спосіб отримають додатковий важіль — що народ підтримав саме такий текст Конституції. І на парламентаріїв можуть тиснути громадською думкою, щоб вони проголосували у Верховній Раді за відповідні зміни до Конституції.

Записала Юліана ШЕВЧУК.