Як тільки оголосять результати виборів і відбудеться легітимізація парламенту, в цей час буде легітимізована і коаліція. Про це в ефірі 5 каналу заявив один з лідерів БЮТ Олександр Турчинов.

«Я не бачу тут проблеми, бо ще на початку лютого ми підписали угоду з нашими партнерами. БЮТ пішов на те, що, попри перевагу вдвічі, ми погодились тоді й зараз, і 50 відсотків посад віддаємо союзникам. Сподіваюсь, що і в наших союзників позиція не змінилися», — зазначив О. Турчинов.

Крім того, за його словами, між БЮТ і «Нашою Україною—Народною самообороною» не існує на даний момент розподілу сфер відповідальності й посад. Нині, за його словами, найбільша боротьба йтиме за посаду прем’єра. «Наші опоненти дуже бояться, що Юлія Тимошенко обійме цю посаду. Вони розуміють, що вона не дасть красти і зловживати владою. Тому найжорсткіша боротьба буде навколо цієї посади. Як тільки це відбудеться, то уряд буде сформовано протягом двох годин», — запевнив один з лідерів БЮТ. Водночас О. Турчинов запевнив, що нині доопрацьовується програма уряду.

* * *

Експерти блоків Юлії Тимошенко і «Наша Україна —Народна самооборона» парафували проект коаліційної угоди, склавши протокол розбіжностей, у який внесли спірні питання, що вимагають узгодження «на політичному рівні».

У цей протокол потрапили практично всі передвиборні обіцянки «НУ—НС» і БЮТ, і в блоках визнають, що найближчим часом виконати їх буде неможливо.

Водночас деякі соціальні ініціативи Президента, покладені в основу передвиборчої програми «НУ—НС», увійшли до протоколу розбіжностей. Серед них —збільшення одноразової допомоги при народженні дітей, забезпечення автомобілями швидкої допомоги сільських амбулаторій, підвищення коефіцієнту трудового стажу з 1 до 1,35 відсотка. До протоколу розбіжностей увійшло також питання про медичне страхування. Введення системи державного медстрахування було однією з передвиборних обіцянок «НУ—НС», водночас БЮТ, за інформацією видання, наполягає на реалізації такої ініціативи із залученням приватних страхових компаній.

Експерти «НУ—НС», у свою чергу, винесли на «політичне узгодження» основні програмні положення БЮТ, зокрема, скасування призову на строкову військову службу вже з 1 січня 2008 року і виплату боргів Ощадбанку СРСР протягом двох років. Головна розбіжність полягає переважно в термінах реалізації цих ініціатив.

Третім пунктом, внесеним «НУ—НС» до протоколу розбіжностей, є пропозиція БЮТу зі скасування ПДВ.

* * *

Народний депутат, член парламентської фракції Партії регіонів Юрій Мірошниченко, як повідомляє прес-служба ПР, не виключив можливості створення коаліції національної єдності. «До цієї коаліції, цілком ймовірно, увійдуть чотири політичні сили, і це не просто можливий, а навіть бажаний для всієї країни формат, — зазначив він і додав: — Ми мусимо знайти компроміс».

* * *

Лідер блоку імені себе Володимир Литвин, швидше за все, схилиться до коаліції з блоком «Наша Україна—Народна самооборона» і Юлії Тимошенко, тому що тільки в такому разі він зможе одержати «золоту акцію». Про це заявив кандидат у народні депутати від «НУ—НС» Тарас Стецьків. Демократична коаліція, за його словами, готова до широких поступок і не приховує, що їй потрібні 20 чоловік Литвина.

* * *

За підсумками виборчої кампанії можна дійти висновку, що правляча коаліція програла вибори, натомість виграла їх об’єднана опозиція. Про це на прес-конференції в УНІАН заявив заступник лідера БЮТ Микола Томенко.

Таку позицію він обґрунтував тим, що напередодні виборчої кампанії опозиція у складі БЮТ і «НУ» мала близько 180 мандатів, а після виборів вона отримала 228 голосів. Водночас правляча коаліція ПР—КПУ—СПУ мала близько 270 голосів, а за результатами виборів отримали лише 202 мандати ПР та КПУ.

Також результати виборчої кампанії, на думку Миколи Томенка, чітко розвінчали деякі міфи, нав’язані політиками. Зокрема, не виправдався міф про те, що суспільство вимагає широкої коаліції. На його переконання, тема широкої коаліції виникла штучно після виборів, і її реалізація можлива лише внаслідок перегляду результатів виборів та з волі Президента і згоди на це «НУ—НС». На переконання політика, сьогодні актуальнішими проблемами є розробка програми діяльності майбутнього уряду та принципи формування професійного складу Кабміну, щоб не допустити помилок минулого, коли на міністерських посадах опинилися люди з конфліктом власних бізнесових інтересів. «Суспільство вибрало уряд у складі БЮТ і «НУ», на чолі з Юлією Тимошенко. Це висновок виборчої кампанії, і він не може ставитися під сумнів. А висунення на посаду прем’єра компромісної фігури — це ідея кулуарних домовленостей певних політиків, а не ідея, що випливає з результатів цієї виборчої кампанії», — вважає Микола Томенко.