Налаштувалися на шотландську хвилю

Футбол. Завтра в Глазго, на стадіоні «Гемпден Парк», збірна України проведе черговий матч відбірного етапу Євро-2008 проти команди Шотландії — лідера групи В (до речі, телетрансляція розпочнеться о 16.55 по Першому національному). Про важливість цієї події сказано вже чимало. Тому постараємося не повторюватися.

Перед відльотом нашої команди до Британських островів кореспондент «Голосу України» мав нетривалу бесіду з наставником нашої команди Олегом Блохіним.

— Поки є шанс, боротимемося до останнього. Якщо програємо кваліфікацію, тоді напишу заяву про відставку, — сказав Олег Володимирович. — Інша річ — чи її буде прийнято керівництвом ФФУ. Добрими результами в матчах, що залишилися, ми здобуватимемо очки в рейтингу ФІФА, щоб потрапити до другого кошика команд під час жеребкування груп у відбірному циклі чемпіонату світу-2010.

Під час розмови з’ясувалося, що Анатолій Тимощук прибув до Києва з травмою гомілкостопу. Зрозуміло, лікарі робили все, щоб цей ключовий гравець міг взяти участь у матчі.

Олег Володимирович уважає, що працює на майбутнє, залучаючи до національної збірної молодих виконавців. Але, на його думку, не варто висмикувати з «молодіжки», приміром, таких гравців, як Костянтин Кравченко та Віталій Федорів, оскільки цей колектив також вирішує серйозні завдання.

Блохін ще не знає, чи гратимуть разом проти шотландців Андрій Шевченко та Олександр Гладкий. Склад визначиться сьогодні ввечері після тренування, коли збереться тренерський штаб. «Точно можу сказати, що завтра до Києва прибуде Калениченко, якому буде дано ще один шанс — зіграти проти збірної Фарерських островів 17 жовтня».

Коли торкнулися питання воротарів, то Шовковський, за словами Блохіна, зараз не в найкращому стані, але в порівнянні з Андрієм П’ятовим на боці Олександра величезний досвід. Але з Фарерами точно гратиме П’ятов. Наставник збірної наголосив, що питанням воротарів переймається Юрій Роменський, слово котрого чи не вирішальне.

Шевченко приїхав до табору збірної в хорошому фізичному та психологічному стані, сміється. Вважає, що останні ігри збірної у відбірному циклі дуже важливі. Лише успішні виступи спрацюють на імідж збірної України. А от Андрій Воронін не сміється, Блохін жартома привітав його з новою роботою... оглядача одного зі спортивних видань.

Тепер коротенька інформація зі стану наших суперників, котрі також ретельно готуються до завтрашньої зустрічі. Скажімо, оборонець шотландців і клубу «Рейнджерс» (Глазго) Девід Вейр вважає найнебезпечнішим гравцем у складі суперника нападника «Челсі» Андрія Шевченка.

— Українці мають у своєму складі гравців світового класу — Вороніна і Шевченка, та й інші футболісти в їхньому складі досить високого рівня. Ми знаємо, що у нас буде дуже важка гра, і для перемоги необхідно віддати всі сили, — сказав Вейр агенції AFP. — Рік тому в Києві сильнішими були синьо-жовті, котрі взяли гору 2:0. Україна перемогла заслужено, але тоді ми грали в гостях. А ось цього разу на «Гемпден Парк», де завжди панує особлива атмосфера, буде зовсім інший футбол...

Добірку підготував Віктор БРАНИЦЬКИЙ.

Наш досвід — приклад для інших

У Києві завершився семінар ФІФА з пляжного футболу. Головною темою останнього дня зібрання представників країн СНД і Балтії були маркетинг і популяризація різновиду футболу, що динамічно розвивається, заживаючи все більшої популярності у світі.

Делегати вислухали доповідачів із Росії та України — держав, де пляжний футбол має найрозвиненішу структуру на всьому пострадянському просторі. Протягом останніх років значних успіхів досягли національні збірні цих країн. Українці брали участь у фінальному турнірі чемпіонату світу 2005 року, посіли третє місце у Євролізі-2004, а навесні нинішнього року перемогли в розіграші Кубку Європи. Росіяни — переможці відбірних змагань Євроліги-2007 — за підсумками фінального турніру в Марселі кваліфікувалися на світову першість.

Гості з Росії відзначили, що зусилля Асоціації пляжного футболу України (АПФУ) в напрямку розвитку й популяризації цього виду спорту мають стати прикладом для інших. Зокрема, дуже цікавий досвід залучення спонсорів і партнерів, організація PR-кампанії та висвітлення національної першості в ЗМІ. Ноу-хау в цій сфері ділилися представники компаній, котрі цього літа співпрацювали з АПФУ в рамках проведення чемпіонату України серед клубів вищої ліги.

У сезоні-2007 в Україні пройшло тести й інше нововведення — стадіон «Євроформат». Цю розбірну арену спеціально для національного чемпіонату презентувала компанія «Євроформат», генеральний партнер АПФУ. Стадіон споруджувався в кожному місті, де проводилися етапи першості. На відбірних змаганнях трибуни вміщували до двох тисяч глядачів, під час фінального раунду — на тисячу більше. До того ж обладнали ще й VІP-ложу. Створювалися не лише комфортні умови для вболівальників, а й з’явилася можливість вести якісну телетрансляцію.

Аспекти розвитку пляжного футболу в світі делегати обговорили у спілкуванні з паном Габіно Реналесом, представником організації BSWW (Beach Soccer Worldwіde), уповноваженої Міжнародною федерацією футболу проводити всі найбільші турніри з пляжного футболу. Торкнулися учасники семінару проблем розвитку дитячих і жіночих змагань, професіоналізації виду. На тему «Нові тренерські тенденції» виступили наставник збірної України Віталій Шишов і екс-гравець іспанської національної команди Амареллі.