Ця виставка встановила своєрідний рекорд — тривала всього дві години. Річ у тім, що у відділі природи Житомирського обласного краєзнавчого музею експонували... справжні гриби. А вони, як відомо, псуються швидко. Представлено було чотири види: їстівні, неїстівні, отруйні і лікувальні.

Завідувачка відділу музею Людмила Журавська, яка була одним з ініціаторів виставки, разом зі своїми колегами здивувала навіть досвідчених грибників, котрі прийшли до музею: такої кількості експонатів вони не очікували побачити. А сама пані Людмила закликала всіх ходити до лісу не просто по гриби, а по настрій. Її підтримали багато присутніх: по закінченні виставки записалися до міського клубу грибників-аматорів.

Здивував усіх і кандидат біологічних наук, доцент кафедри загальної біології Державного агроекологічного університету Леонур Михайловський. Передусім новими фактами, зокрема й про гриби, які більшість підозріло обходить, а вони, з’ясовується, не тільки їстівні, а й смачні. І взагалі, інформація про гриби нерідко буває суперечлива. Свинуху тонку, яку називають також свиняк, або корбан бурий, раніше вважали їстівною, а тепер, хоч як це парадоксально, називають отруйною — заготовляти її офіційно заборонено. Цей гриб, виявляється, містить речовини, які змінюють склад крові — вбивають еритроцити. Хоч у деяких країнах і досі його відносять до їстівних, бо отрути нібито можна легко позбутися.

Одна з учасниць виставки, Ніна Щиріна, з особливим захопленням розповідала всім про гриб під назвою веселка. Він не схожий ні на який інший. За зовнішній вигляд його ще називають безсоромником, а чому так, можна зрозуміти з першого слова латинської назви Phallus іmpudіcus. Незвичність гриба і в тому, що веселка мовби «вистрілює» з молодого тіла, яке нагадує яйце: за 15 хвилин може вирости на 30 сантиметрів. На своєрідний запах злітаються мухи, які й розносять спори. Живе недовго — за кілька годин залишається хіба що мокре місце. Цей гриб залишається загадкою наших лісів ще й тому, що його не вдається вирощувати штучно. За аналогією з екзотичним для нас грибом шіітакі, який в Китаї вважають чудодійним засобом для лікування різних хвороб і називають грибом-імператором, гриб веселку стали називати королевою. Особливий інтерес до нього виявляють у центрі фунготерапії Ірини Філіпової (Росія). Офіційний представник цього центру в Україні Сергій Ходун повідомив про те, які препарати готують з цього та інших грибів — це і витяжки, і порошки, і креми. Він розповів, що здивували навіть американців, бо пропонують лікуватися кремом на основі червоного мухомора.

А ще грибники ділилися інформацією, як вони готують ті чи інші гриби: не варити надто довго, не заливати для виготовлення настоянок надто міцною горілкою, бо руйнуються корисні речовини, тощо. І запевняли всіх, що грибів не треба боятися. Але автор цих рядків ще раз переконався в тому, що відрізнити бліду поганку, в якої навіть спори отруйні, від шампіньйонів чи сироїжок — дуже складно. Тому навіть на багатій на гриби Житомирщині, де чи не всі вважають себе знавцями такого делікатесу, цього року вже було кілька летальних завершень смачних трапез, а серед жертв і діти... До речі, Сергій Ходун сам зізнався, що він не є великим знавцем грибів: просто, коли були проблеми зі здоров’ям, прочитав дещо з того, що написала керівник центру фунготерапії Ірина Філіпова (а в неї вже півсотні книг про лікування грибами), і почав пропагувати цей метод.

Фото автора.