Сьогодні Львівський державний університет безпеки життєдіяльності відзначає 60-річчя

Хоч якою досконалою була б рятівнича техніка, надійні руки, що визволяють тебе з біди, залишаються найвищою цінністю. Моральна «шкала» рятувальника — така само міцна й непохитна, як старовинні мури замку, збудованого ще за часів Австрії. Його реставрували, відремонтували власними силами й облаштували так, що цісар Франц Йосиф напевне схилив би голову перед новими господарями ошатної університетської будівлі.

Історія навчального закладу розпочалася у 1947 році зі створення в Києві курсів удосконалення офіцерського складу воєнізованої пожежної охорони, згодом реорганізованих у Київське пожежно-технічне училище. В 1954 році його передислокували до Львова, а 2001-го реорганізували у Львівський інститут пожежної безпеки МВС України. Через два роки інститут перейшов у підпорядкування МНС. Науково-педагогічний колектив на чолі з ректором Михайлом Козяром поставив перед собою високу мету: постійно випереджати науково-освітні процеси і у такий спосіб досягти конкурентоспроможності на рівні європейських стандартів. Результати цілеспрямованої праці не забарилися: інститут став Львівським державним університетом безпеки життєдіяльності.

Протягом 1960-х років навчальний заклад підготував близько 20 тисяч фахівців. Серед них — 33 генерали. А от, приміром, випускник 1985 року, генерал-майор внутрішньої служби Енвер Барієв очолює МНС Республіки Білорусь. Сьогодні він — серед почесних гостей рідного університету. Майже 600 вихованців за самовіддану працю, мужність та відвагу нагороджені орденами, медалями, іншими державними відзнаками. Їх життя і подвиг — це також наука для курсантів. У музеї університету зберігаються свідчення подвигу генерал-майора Володимира Максимчука. Про цього мужнього приборкувача чорнобильського атомного монстра кажуть: «Він врятував світ». Уродженець Житомирщини зробив це ціною власного життя. Його удостоєно звання героя Росії. На урочистості до Львова приїхала дружина героя — Людмила Максимчук. Вона написала книжку про життя й жертовний подвиг свого чоловіка...

Сьогодні університет готує кадри не лише для підрозділів МНС України, а й для інших відомств. Їх навчають на шести факультетах: пожежної та техногенної безпеки, пожежно-рятувальної справи, цивільного захисту, інформаційної та транспортної безпеки, заочного та дистанційного навчання і післядипломної освіти. Для старшокурсників регулярно проводять практичні навчання на Рівненській та Хмельницькій АЕС. В університеті створили єдину в Україні лабораторію геопросторових технологій, що дасть змогу проводити космічний моніторинг надзвичайних ситуацій.

Гордістю університету став єдиний на пострадянському просторі Психолого-тренувальний центр підготовки пожежних та рятувальних команд. Його призначення — психологічна адаптація до дій в екстремальних умовах, навчання і тренінг особового складу пожежно-рятувальної служби України. Центр проводить заняття і для учнів та студентів, викладачів, медперсоналу, працівників залізниці, торговельних закладів, розважальних установ тощо.

Вуз співпрацює із пожежно-рятувальними службами та спорідненими освітніми закладами країн близького і далекого зарубіжжя. Тож сьогодні до Львова прибули гості з Росії, Голландії, Польщі, Франції, Німеччини, Словаччини, Білорусі. В університеті експонується виставка передової рятувальної техніки відомих фірм Європи.

Завтра першокурсники складатимуть присягу, а матері благословлятимуть своїх синів на добро.

На знімку: Львівський університет безпеки життєдіяльності розташований у замку, що є історичною пам’яткою.

Фото автора.