У Верховній Раді зареєстровано проект закону (реєстр. № 4069) «Про внесення змін до деяких законів України (стосовно ліцензування продажу природного газу власного видобутку суб’єктами господарювання, які здійснюють видобуток природного газу)».

Документ насамперед має підвищити регулюючий вплив держави на діяльність суб’єктів господарювання, які здійснюють видобуток природного газу. Зокрема, через запровадження ліцензування продажу природного газу власного видобутку. Крім того, пропонується запровадити контроль за дотриманням ліцензіатами ліцензійних умов та встановити економічно обґрунтовані ціни продажу видобутого ліцензіатами природного газу Національній акціонерній компанії «Нафтогаз України». З нього, власне, й формуватиметься ресурс природного газу, який використовуватиметься для потреб населення.

Нині відсутні нормативно-правові та методологічні засади стосовно розрахунку ціни на природний газ власного видобутку, яка є складовою роздрібної ціни на природний газ для задоволення потреб населення. Внаслідок цього встановлення економічно обґрунтованих роздрібних цін на природний газ для цієї категорії споживачів неможливе. Тож урядовці, які, власне, й підготували законопроект, переконані, що цю проблему можна розв’язати завдяки посиленню регулюючого впливу держави на діяльність підприємств, які здійснюють видобуток природного газу, шляхом запровадження ліцензування продажу природного газу власного видобутку цими підприємствами.

Відповідно до законопроекту зміни, зокрема, вноситимуть до статті 6 закону «Про природні монополії», внаслідок чого вид діяльності «продаж природного газу власного видобутку в обсягах, що перевищують рівень, установлюваний ліцензійними умовами», відноситься до суміжних ринків, які регулюються згідно із цим законом; до статті 9 закону «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», доповнивши перелік видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, таким видом діяльності, як «продаж природного газу власного видобутку в обсягах, що перевищують рівень, установлюваний ліцензійними умовами».

Очікується, що з прийняттям проекту закону будуть реалізовані повноваження НКРЕ щодо ліцензування продажу природного газу власного видобутку, а також удосконалено систему державного регулювання, що сприятиме посиленню енергетичної безпеки держави та соціальному захисту населення в умовах різкого підвищення вартості імпортованого природного газу.

Під час підготовки цього законопроекту було проведено узгоджувальні наради за участю представників НКРЕ, Мінфіну, Антимонопольного комітету та Держпідприємництва, за результатами яких проект було доопрацьовано з урахуванням зауважень та пропозицій, наданих усіма зацікавленими органами. Мінекономіки, Мінфін, Мінприроди, Антимонопольний комітет та Держпідприємництва погодили проект закону в новій редакції без зауважень. Проте Мінпаливенерго та НАК «Нафтогаз України» документ не погодили.

Інформаційне управління Верховної Ради.