Три спільні робочі групи блоків «Наша Україна —Народна самооборона» та БЮТ приступили до розробки програмних документів, які регулюватимуть діяльність парламенту, де вони планують створити більшість, і уряду, основу якого мають намір скласти представники згаданих політичних сил.

Зокрема, перша група займається розробкою програми діяльності нового Кабміну, друга — регламентом діяльності коаліції в парламенті, а третя, до якої увійшли юристи обох сил, готує законопроекти, що їх «НУ—НС» і БЮТ під час виборів обіцяли внести на розгляд Верховної Ради серед першочергових. Перед юристами поставлено завдання за кілька тижнів підготувати новий варіант закону про Кабмін, розробити поправки до закону про місцеві держадміністрації і підготувати проект закону про парламентську опозицію.

За інформацією одного із членів робочої групи від БЮТ Сергія Саса, на засіданні кожна зі сторін висловила свої пропозиції, які тепер буде систематизовано й винесено на узгодження. Багато позицій нового бачення закону про Кабмін представників обох політичних сил збігається, але є й певні розбіжності.

Представник «НУ—НС» у робочій групі Микола Онищук розповів, що більшість змін до чинного закону про Кабмін грунтуватиметься на пропозиціях Президента, раніше внесених на розгляд парламенту. (Нагадаємо, що Верховна Рада п’ятого скликання ухвалила закон про Кабмін, не підтримавши жодної із 42 поправок Президента.) Другий блок змін, за словами Миколи Онищука, пов’язаний із регулюванням взаємодії Кабміну з РНБО. У БЮТ таку ініціативу розглядають як «спробу Президента через апарати РНБО і секретаріату Президента підкорити собі уряд». Тож ці положення було виключено з питань, що належать до компетенції робочої групи, і винесено на рівень політичних узгоджень.

* * *

Партія регіонів не приймає пропозицію про надання їй низки керівних посад у парламенті й органах виконавчої влади, зроблену лідером БЮТ. Так у «біло-синьому» таборі прокоментували заяву Юлії Тимошенко після «круглого столу» за участю Президента.

— Юлія Володимирівна перебільшує свій статус, коли робить нам такі пропозиції. Обговорювати формат співпраці опозиції й коаліції можна тільки після їх створення. Партія регіонів не може вважатися опозицією, оскільки вона набрала найбільшу кількість голосів і тепер докладає всіх зусиль для формування коаліції. Можливо, Юлії Тимошенко доведеться самій реалізовувати свої пропозиції як опозиціонера, — заявив член Партії регіонів Юрій Мірошниченко.

Інший «регіонал», Василь Хара, пропозицію лідера БЮТ називає, «м’яко кажучи, безглуздою».

Яким чином заступник міністра або голови обласної держадміністрації зможе контролювати міністерство або облдержадміністрацію? — цікавиться він.

За словами Василя Хари опозиція не повинна входити у виконавчу владу, бо тоді доведеться взяти на себе відповідальність за помилки влади. Не хоче відповідати за «провали «помаранчевої» коаліції» і член Партії регіонів Михайло Чечетов.

Певне збентеження викликала пропозиція Юлії Тимошенко і в «НУ—НС». Зокрема, Тарас Стецьків вважає, що слова лідерки БЮТ «необхідно відкорегувати».

Інтегрувати заступника міністра від опозиції у виконавчу владу означає породити конфлікт між ними, — сказав він.

На думку Тараса Стецьківа, пропозицію Ю. Тимошенко варто розуміти як введення в кожному міністерстві посади представника від опозиції, який має статус тіньового міністра.

— Він зможе брати участь у засіданнях колегії міністерства і мати доступ до інформації про всі рішення, ухвалені в рамках міністерства, — тлумачить Т. Стецьків.

* * *

Політичний лідер Юлія Тимошенко домагатиметься права самостійно формувати Кабінет Міністрів у разі призначення її Прем’єр-міністром. Про це вона сказала в інтерв’ю німецькому журналу Spіegel. Чільниця БЮТ назвала своєю головною помилкою нездатність відстояти право призначати міністрів у 2005 році.

— Я повинна була сильніше відстоювати право самостійно формувати свій уряд, — сказала вона.

Саме відсутність підтримки деяких міністрів стала перешкодою для проведення реформ, вважає Юлія Тимошенко.

* * *

Блок Юлії Тимошенко наполягає на прискоренні проведення першого засідання новообраної Верховної Ради і формуванні на ньому демократичної більшості та уряду. Про це сказав учора Олександр Турчинов, наголосивши, що головна причина такого поспіху — перебування уряду Януковича при владі, що є небезпечним для держави.

Він нагадав про готовність демократичних сил оголосити про створення більшості після оприлюднення офіційних результатів виборів і висловив думку, що політичні опоненти БЮТ і «НУ—НС» «не мають підстав оскаржувати результати». Зібрати групу для підготовки першого засідання Верховної Ради шостого скликання можна вже після 15 жовтня, вважає Олександр Турчинов. На його думку, відповідне засідання може бути проведене і до 30 жовтня, оскільки «всі питання, що в компетенції групи, можна вирішити менш ніж за тиждень».

Водночас Олександр Турчинов повідомив: демократичні сили досі не отримали відповіді щодо приєднання до коаліції від Блоку Володимира Литвина, але у них і без того вистачає голосів для створення коаліції.