Збірна готується серйозно

Футбол. Сьогодні багато говорять про шанси збірної України потрапити до фінальної частини Євро-2008, котру, як відомо, прийматимуть Австрія і Швейцарія. Якщо відверто, то вони, на жаль, не такі вже й великі. Але треба грати, бо, як то кажуть, надія вмирає останньою. Попереду в нашої команди два поєдинки в суботу в Глазго проти лідера — збірної Шотландії і 17 жовтня в Києві зустріч з командою Фарерських островів.

Наставник нашої команди цього разу трохи змінив графік підготовки. І вирішив почати тренувальний збір до цих зустрічей не в понеділок (така можливість була), а на день пізніше. Пояснивши своє рішення тим, що вирішив дати підопічним більше часу для відпочинку і відновлення сил.

А вчора на динамівській базі в Кончі-Заспі, де традиційно збирається українська команда, гостювали журналісти. Вони мали нагоду спостерігати за тренуванням синьо-жовтих, спілкуватися з гравцями. Відбулася й прес-конференція Олега Блохіна.

Звичайно, всіх цікавило кадрове питання. Без проблем ніколи не обходиться. Скажімо, у Тараса Михалика негаразд з коліном. Отож у Шотландії він навряд чи зіграє. Решта, хвалити Бога, поки що тримається. Але тренер вважає, що варто бути готовим до будь-яких неприємних сюрпризів. Він розповів, як переживав, дивлячись телетрансляцію матчу чемпіонату Росії між московським «Локомотивом» і пітерським «Зенітом», за Анатолія Тимощука, котрого суперники «частували» жорсткою опікою. Після таких поєдинків навіть через кілька днів можуть нагадати про себе різні ушкодження, на які в запалі боротьби футболіст може й не звернути уваги.

Про стосунки з Андрієм Вороніним Блохін сказав, що жодного конфлікту не було. Його придумала і роздула преса.

— У збірній доля кожного гравця залежить від нього. І Воронін, зрозуміло, не виняток. Грати мають найкраще підготовлені. Я ніколи заздалегідь не гарантую місця в основному складі жодному виконавцеві. Навіть якщо він представляє знаменитий клуб.

— У багатьох ваших гравців протягом останнього часу був напружений ігровий графік, доводилося виступати на кількох фронтах. То можливі проблеми у зв’язку з цим?

— Як на мене, найбільше втомилися футболісти «Дніпра», які грають практично одним складом. А тут іще й з Кубка УЄФА вилетіли, що, зрозуміло, не додало їм настрою. У психологічному плані добре, що дніпропетровці одразу після цього виграли в Одесі у «Чорноморця». І, сподіваюся, трохи поліпшили свій психологічний стан. Дрібку позитивних емоцій додала, гадаю, й перемога в Луганську динамівцям. А от футболісти «Шахтаря» — у чудовому гуморі. Вони відмінно розпочали виступи в Лізі чемпіонів, здобувши дві стартові перемоги, упевнено лідирують у чемпіонаті країни. У команді довга лава запасних. Отже, навантаження на гравців у різних матчах розподілялося рівномірно.

— Фізичні кондиції — справа дуже важлива. Але існуть інші чинники, без яких не обійтись...

— Звичайно, постаратися вирівняти фізичні кондиції футболістів дуже важливо. Але не менш потрібно налаштувати їх психологічно на матч у Глазго. Адже всі вони добре розуміють: шанси наші мінімальні. А коли ще й шотландцям поступимося, то надій уже не буде.

— І що може стати головною мотивацією для ваших підопічних?

— Як на мене, сам факт виступу за національну команду має бути головним стимулом. Навіть якщо й не потрапимо на фінальний турнір Eвро-2008, збірна України не припинить своє існування. І вона має дбати про свій авторитет. Запевняю вас, у Глазго наші футболісти битимуться, не шкодуючи сил. Скажіть, хіба в Києві ми грали гірше за італійців? Гадаю, що ні. Але десь не поталанило і не здобули потрібного результату...

P. S. До речі, Блохін і його команда добре знають, як грати проти шотландців. Адже в домашньому матчі на полі НСК «Олімпійський» 11 жовтня минулого року українці обіграли Шотландію — 2:0 ( м’ячі забили: Кучер, 60, Шевченко, 90 (п). Однак у Глазго, немає сумнівів, господарі прагнутимуть реваншу. І це дасть можливість нашим зіграти на контратаках. Утім, яку тактику обирати гостям — справа їхнього тренера.

Тепер — у групах

Футбол. Ньон (Швейцарія). Тут відбулося жеребкування групового етапу Кубка УЄФА.

Група А. АЗ (Нідерланди), «Зеніт» (Росія), «Евертон» (Англія), «Нюрнберг» (Німеччина), «Лариса» (Греція).

Група В. «Панатинаїкос» (Греція), «Локомотив» (Росія, Москва), «Атлетіко» (Іспанія), « Копенгаген» (Данія), «Абердин» (Шотландія).

Група С. «Вільярреал» (Іспанія), АЄК (Греція), «Фіорентина» (Італія), «Млада Болеслав» (Чехія), «Ельфсборг» (Швеція).

Група D. «Базель» (Швейцарія), «Гамбург» (Німеччина), «Ренн» (Франція), «Динамо» (Хорватія), «Бранн» (Норвегія).

Група E. «Байєр» (Німеччина), «Спарта» (Чехія), «Спартак» (Росія, Москва), «Тулуза» (Франція), «Цюріх» (Швейцарія).

Група F: «Баварія» (Німеччина), «Болтон» (Англія), «Брага» (Португалія), «Црвена Звезда» (Сербія), «Арис» (Греція).

Група G: «Андерлехт» (Бельгія), «Тоттенгем» (Англія), «Гетафе» (Іспанія), «Маккабі» (Ізраїль, Тель-Авів), «Ольборг» (Данія);

Група H. «Бордоіль» (Франція), «Аустрія» (Австрія, Відень), «Галатасарай» (Туреччина), «Паніоніос» (Греція), «Гельсинборг» (Швеція).