На запитання «Голосу України» відповідає експерт корпорації стратегічного консалтингу «Гардаріка» Костянтин Матвієнко.

1. Яку коаліцію вдасться сформувати у новій Верховній Раді?

2. Чи буде під час політичних домовленостей щодо утворення парламентської коаліції та розподілу посад розіграно так звану золоту акцію?

3. Чи можливе створення широкої коаліції?

1. У Верховній Раді або не буде жодної коаліції, або буде сформовано коаліцію на основі блоку Юлії Тимошенко і НУ—НС. До них долучиться і блок Литвина. Потім розпочнеться складний процес поділу посад голів комітетів і урядових портфелів. Безумовно, в крісло Прем’єр-міністра сяде Юлія Тимошенко. Однак через рік коаліція розпадеться і буде створено нову — на основі Партії регіонів, НУ—НС і блоку Литвина.

2. «Золоту акцію» має Литвин. Тому що мінімальна більшість голосів —226—228 — не дає «законно приймати закони». Поясню. Верховна Рада завжди грішила тим, що присутні в залі депутати голосували картками відсутніх колег. І нині 10—20 осіб з тих чи інших причин не зможуть бути присутні в залі. Тому доведеться або маніпулювати з картками, або домовлятися з іншими фракціями. Бо, наприклад, якщо Партії регіонів не сподобається якійсь закон, то вона легко зможе домовитися з 5—7 депутатами правлячої коаліції за нього не голосувати. І в такий спосіб прийняття документів буде заблоковано. Тому 226—230 голосів плюс резерв має бути. Утім, ці дочасні вибори не вирішили головного питання, заради якого й відбулися. Перегонами не вичерпано політичну кризу. Одного лідера політичної сили, яка мала «золоту акцію», замінено на лідера іншої політичної сили, яка також отримала «золоту акцію».

3. Над широкою коаліцією працюють. Можливо, Партія регіонів не готова піти в опозицію, тому що дуже великі економічні інтереси включено до її партійного пакета. Тому регіонали намагатимуться створити коаліцію. Ми знаємо, що в місцевих радах БЮТ, НУ і ПР чудово домовляються. Наприклад, тиждень тому в Київраді в «дерибані» земельних ділянок взяли участь і опозиція, і коаліція.