Тепло надворі закінчується, а в оселях може не початися

На шляху тепла до домівок киян стали борги енергопостачальної компанії «Київенерго» перед «Нафтогазом України». Тим часом прес-служба «Київенерго» пояснює, що проблема виникла через місцеву владу, яка не поспішає виділяти кошти на погашення різниці між запровадженими тарифами на тепло і реальною його вартістю. «Неодноразово на засіданнях комісії Київради з питань компенсації збитків безпідставно не розглядалися ці питання або виділення коштів необгрунтовано затягувалося», повідомляє офіційний сайт компанії. Так було й на останній сесії Київради, стверджують тут. Тому «Київенерго» на початку опалювального сезону залишилася в боржниках.

Проблема з теплопостачанням і в Житомирі. Навіть якщо в авральному порядку вдасться підготувати зовнішні та внутрішньобудинкові теплові мережі, початок опалювального сезону тут під великим знаком запитання. Заступник міського голови Едуард Кругляк, який відповідає за сферу ЖКГ, пояснив це тим, що 30 вересня закінчився термін договору з ДК «Газ України», а за нову угоду треба негайно викласти щонайменше 9 мільйонів гривень, тобто стовідсотково повернути поточний борг у сумі 8,2 мільйона і наперед заплатити за першу «порцію» газу. Тому депутати дали чиновникам міськради кілька днів на пошук грошей. Утім, проблеми з коштами не було б, якби житомиряни не заборгували підприємству теплових мереж загалом 23 мільйони гривень. Однак це — проблема не лише Києва чи Житомира, а переважної більшості наших населених пунктів.

Споживачі заборгували за газ 2 млрд. гривень

В Україні на сьогодні споживачі заборгували за електроенергію 200 млн. гривень, за газ — 2 млрд. гривень. Про це на розширеному засіданні Кабміну заявив міністр палива й енергетики Юрій Бойко.

За його словами, найбільша заборгованість за газ спостерігається в Харківській і Дніпропетровській областях — 670 млн. гривень, також низький рівень розрахунку в Херсонській області — 47 відсотків. Водночас Ю. Бойко зазначив, що 60 відсотків заборгованості за енергоносії припадає на комерційні структури. У свою чергу, Прем’єр-міністр Віктор Янукович повідомив, що інформацію про заборгованість за енергоносії має обробити Генеральна прокуратура.

Ю. Бойко відзначив, що на сьогодні вже укладено контракти на постачання в Україну імпортного газу обсягом 55 млрд. куб. м. При цьому, за його словами, 32 млрд. куб. м містяться в газових сховищах, також накопичено більш як 2 млн. тонн вугілля.