Ціни на компоненти для улюбленої багатьма українцями страви залишаються стабільно високими. На столичних ринках за кілограм бульби просять 3 — 4 гривні. Високі ціни на бараболю — найважливіший борщовий інгредієнт — у Криму, Донецькій, Миколаївській, Херсонській, Луганській областях. Картоплю «підкосила» посуха. Є села, де врожаєм не натішишся, але на півдні країни під корчами здебільшого було порожньо. Нинішнього року лякає цінниками капуста. Вона в п’ять — шість разів дорожча, ніж у цей час торік. І тут також завинила літня спека. Врожай ранніх та середніх сортів був невисоким. Схожа ситуація і з пізньою білокачанною, збирання якої у розпалі. Але сподіватися, що нові врожайні надходження «обвалять» захмарні капустяні ціни (у Києві — до 5 гривень за кілограм) — марна справа. Фермери, маючи надію отримати взимку на своєму товарі ще більший зиск, закладають капусту на тривале зберігання. Звісно, ті, у кого є така можливість. Борщ доведеться варити не лише з недешевої вітчизняної, а й з польської, яка на тамтешніх ринках вдвічі дешевша. Закордонна експансія білокачанної навіть призвела до незначного зниження середніх цін в окремих регіонах на ту, що виросла на українських ланах.

Морква нині також у ціні — через рекордно низький її врожай. Корінці стали жертвою не лише посухи, а й істотного скорочення посівних площ. На столичних базарах кілограм доходить до п’яти — шести гривень. Цьогоріч у багатьох господарствах відмовилися від вирощування моркви: у 2006-му врожай її визрів небувалий, і коштувала вона копійки. Фермерам було навіть невигідно збирати моркву, дехто її просто переорював. За прогнозами, нинішні обсяги зібраного скоротяться на третину. Якщо цей песимістичний сценарій підтвердиться, «каротиновий» врожай стане найнижчим за останні п’ять років. Най-

імовірніше, для задоволення потреб внутрішнього ринку доведеться імпортувати і моркву.

Не на багато краща ситуація зі столовими буряками. Ціни на них вищі за торішні — у столиці сягають п’яти гривень за кіло. Із завершенням сезону збирання ґрунтових помідорів вони здорожчали до 7 — 9 гривень за кілограм. «Кусається» ціною і м’ясо. Ще в липні кілограм свинини господиня могла купити за 20 — 25 гривень. Тепер треба викласти на десятку більше. Щоправда, в такому суцільному подорожчанні є й позитив. Для аграріїв. Хто зумів одержати цього року гарний врожай овочів, не скаржиться ні на низьку рентабельність виробництва, ні на дорогий борщ. А для співвітчизників, котрим доводиться купувати городину в маркеті чи на базарі, прогнози невтішні: навесні компоненти українського борщу коштуватимуть ще більше.